Gyed es csaladi adokedvezmény

Udvozlom. Én Katas egyeni vallalkozó vagyok. Jelenleg otthon a 2eves es az 5honapos fiaimmal.
Kerdesem az lenne,hogy a parom (az elozo ferjem neven vannak a gyerekek aki mar nem tartozkodik magyarorszagon) igenyelheti e a gyedet? neki a brutto fizetese 400.000ft felett van! Es ha igen akkor nekem visszakell mennem dolgozni ? Es neki kell itthon maradnia?
A masik kerdesem ,hogy a csaladi adokedvezmenyt melyikunknek kellene igenyelni? Van jelentosege hogy paromnak menni a fizetese es nekem ugye csak a kata utan jaar kb 45.000ft a kicsite a nagyra csak a gyes(25500.) es igenyelheto e visszamenoleg amikor terhes voltam a picivel? Valaszukat elote is koszonom.
Brigitta

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Brigitta!
Több felé kell bontanunk az esetét.
1. Egyéni vállalkozóként tevékenységet nem végez, de ebből a jogviszonyából kapja a GYEDet.
2. Az Ön élettársa csak abban az esetben lesz jogosult a családi kedvezményre, GYED-re, ha a családi pótlékra is jogosulttá vállik a törvény szerint. Azaz nevelőszülő lesz - bejegyzett élettársa Önnek legalább 1 éve és az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában is szerepel, esetleg házastársa (talán a legegyszerűbb)
3. Ebben az esetben az úgynevezett GYED extrát igényelheti és e mellett továbbra is dolgozhat. Így magasabb GYED, marad a munkabére, ráadásul családi kedvezményt is max igénybe veheti.
4. Viszont Ön a vállalkozásában újra biztosított lesz, így 50.000 KATA fizetendő.
De mindezek előtt a 2. pontban leírtakat kell Önöknek megoldania.
Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ