Tagi kölcsön kamata

Egyszemélyes kft. ügyvezetője évek óta tesz be tagi kölcsönöket. Most ki tudja venni. A kamatot is kiveszi, ami utána jár. A bérelszámoló szerint ezt a tag maga vallja és fizeti az éves bevallásában (53-as). Szerintünk meg amikor a cég kifizeti, levonja a járulékokat, amiket aztán be is fizet. Erről igazolást is ad. Mi a helyes megoldás? A decemberi bevallásba kellene beállítani. Előre is köszönjük a válaszokat.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Érdeklődő!
A tagi kölcsön esetén, hogy kell-e kamatot fizetni vagy sem, azt a kölcsönszerződés határozza meg. Ha kell kamatot fizetni, akkor a cég részéről a pénzügyi műveletek ráfordításaként kell elszámolni, maga a kamatot, a magánszemély oldaláról pedig megszerzett kamatjövedelemként.
A járulékokkal nem célszerű összetéveszteni. A kamatjövedelem ugyanis biztosítási jogviszonyt nem keletkeztet.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Tehát akkor jól mondja a bérelszámoló, hogy csak egy igazolást kap a kamat kifizetéséről és Ő vallja be az 53-ason? a cégnek nem kell a 08-asban szerepeltetnie?

0 pont pont pont

Ha kifizetőtől van kamatjövedelem, akkor kell! A magánszemély 53-asba vallja be, de a kifizető is lejelenti.
Felesleges úgy tagi kölcsönt adni, hogy kamattal növelten. Célszerű úgy szerződni, hogy kamatmentes a kölcsön. Ptk. ugyanis megengedi.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ