KATÁ-s bt.

Tisztelt válaszadók!

KATÁ-s bt.-vel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Egy KATÁ-s bt. kültagja, hogyan láthatja el ügyvezetői tevékenységét? Csak abban az esetben, hogyha ő is be van jelentve a KATA hatálya alá, esetleg munkaviszonyosként? Megbízási jogviszony ebben az esetben megengedett?

Illetve, ha a beltag (aki által katás a bt.) CSED-et, GYED-et vesz igénybe, akkor a bt. hogy marad ezt követően is a KATA hatálya alatt? Mivel ha jól gondolom, ő ebben az időszakban nem végezhet tevékenységet, így szüneteltetni kell a KATÁ-t. A kültag csendestárs jelenleg. Be lehet őt jelenteni a bt.-ben katásként (tehát a bt. a kültag után adózna), ha már neki van egy KATÁ-s egyéni vállalkozása?

Köszönöm előre is!

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Balázs!
Érdemes lenne felkeresnie egy könyvelőt, adótanácsadót a kérdésével, hamár az Ön könyvelője ebben a témában nem tudott teljeskörű felvilágosítást adni.
Katás Bt. kültagjának jogállása a társasági szerződéstől függ. Ha ügyvezetői feladatokat lát el és személyes közreműködéssel, akkor nincs választása, Őt is be kell jelenteni a KATA alá. Ha munkaviszonyban látja el, akkor annak megfelelően.
KATÁS beltag GYED-en van és a havi 50.000 Ft-ot szüneteltetik, akkor ezen hónapokra nincs KATA keret. Bevétel lehet, de év végén így túlléphetik a csökkenetett KATA keretet és ez által 40%-os különadót kell majd fizetni.
Ha a BT beltagja helyett a kültagot akarják bejelenteni KATA alá, arra nincs akadállyal, hogy neki van más vállalkozása, ami szintén KATA-s.
Az inkább hatással van rá, hogy a beltag mindig személyesen közreműködő. Egy módon lehetne ezt orvosolni, ha a TSZ-ben a beltag helyet cserélne a kültaggal, de ez meg az EV miatt nem járható.
Talán az lenne megoldás, hogy a kültagot is bejelentik KATA alá, ekkor ő 25.000 fizet, mert az EV-ben megfizeti már az 50 eFt-ot. A beltag KATA-s fizetési kötelezettségét pedig a GYED miatt szüneteltetik. Fontos nem kiléptetni kell a beltagot a KATA alól, csak a fizetési kötelezettségét kell mentesíteni. Így megmarad a 12 milliós keret.
Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Tisztelt Felgyői Könyvelőiroda!

Tájékoztatását köszönöm!

Üdvözlettel,
Nemesszeghy Balázs

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ