Milyen vállalkozási formát válasszon?

Milyen vállalkozási formát válasszon az az illető, akinek van főállása. Mellette ingatlant ad ki albérletbe, amihez van adószáma. Most szeretne egy évben 2-3 alkalommal sminkelést vállalni pl. nagyobb családi vagy egyéb alkalmakkor. Számlával és adózva szeretné csinálni.

0 pont pont pont

4 válasz

Üdvözlöm, lehet Bt. lehet Kft. lehet egyéni vállalkozás. Én egyéni vállalkozással indítanék és egy jól megválasztott adózási formával.
Adószámos magánszemély és egyéni vállalkozó nem lehet egyszerre senki.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Tisztelt Mart László!

Azt, hogy adószámos magánszemély miért nem lehet EV sem igazán értem, de még találok rá ideológiát. A kérdésemre pedig nem kaptunk választ, mert pont az adózási forma dönti el, hogy mi legyen. Gondolom a sima "klasszikus" EV forma lenne jó, mert így a főállás miatt nem kell járulékokat fizetnie. Míg a most divatos KATA-s akkor is fizet 25.000.-ft-ot a mellékállásra, ha semmi bevétele sincs. Ezt ajánlották neki a kormányablaknál, de bizonyára rosszul gondolom.

0 pont pont pont

Évi néhány alkalomra semmiképp se legyen KATA-s, az csak folyamatos (vagy ritka, de elég magas, milliós) bevétel mellett érdemes. (A kormányablakos ügyintéző nem adótanácsadó, nyugodtan beszélhet akármit, nincs benne felelőssége.)
Az ingatlan bérbeadás mellett nyugodtan lehet EV, de jelölnie kell ill. lehet változásbejelentőn, hogy az ingatlan bérbeadást nem egyéni vállalkozói tevékenysége részeként végzi.
Amikor bejelenti az EV-t az ügyfélkapun keresztül, akkor mindenképpen adja meg a meglevő adószámát.
Üdvözlettel: Varga Anikó

0 pont pont pont

Tisztelt Dörök Rudolfné!

Egyéni vállalkozás mellett végezhet magánszemélyként tevékenységet, sőt ezek mellé még őstermelő is lehet valaki!
Maradjunk az Ön példájánál.
A sminkes vállalkozást néhány százezer forintos bevétel esetén kizárólag egyéni vállalkozóként javaslom elindítani. Sem a Bt., sem a Kft. nem jó út, - bár választható ez is - mert megszűntetni is macerás illetve fenntartani is. KATÁs vállalkozást szintén nem indítanék az Önök helyében. Nem éri meg!!!
Alanyi mentes, tételes egyéni vállalkozást választanám.
Ha alkalmazottként meg van a heti 36 órás munkaviszony, akkor az évi 5000 Ft kamarai hozzájáruláson kívül tovább rendszeres adófizetés nincs. Az éves jövedelem után van adófizetés, de ez leköltségelhető.
Mielőtt elindítanak bármit is, kérem keressenek fel egy könyvelőt, adótanácsadót! A fenti javaslatom esetén is vannak rendszeresen beküldendő bevallások és adminisztratív feladatok!
Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ