Cégautó eladása

Üdvözletem,
még kettős könyvvitelű bt.-ként vásárolt a vállalkozás cégautót. Időközben áttért KATÁ-s vállalkozásra a cég és most vált aktuálissá a cégautó eladása (cseréje) futásteljesítménye miatt. Eladható-e könyv szerinti értéken az autó vagy piaci áron kell értékesíteni? Az eladásból keletkező bevétel KATÁ-s bevételnek minősül annak ellenére hogy még a KATÁ-s időszak előtt került tulajdonba az autó?

0 pont pont pont

4 válasz

Tisztelt Repei Gábor Úr!

A tárgyi eszköz értékesítés esetén az eladási ár meghatározásánál a NAV általában elfogadja ha legalább két független gépjárműkereskedő által kibocsátott árajánlat szerinti ár alapján kerül meghatározásra az eladási ár, vagy az Audatex rendszerrel meghatározott árat, amely a piacon lévő a gépjárművek értékének meghatározására alkalmas szoftver, és rendszerint gépjármű kereskedők és szervizek alkalmaznak. A könyv szerinti értéken történő értékesítést csak akkor ajánlatos alkalmazni ha az legalább eléri az előzőekben említett árértéket. Egy gépjárműnek akkor is van valamilyen értéke a piacon, ha azt értékesítik és már a könyv szerinti értéke akár nulla.

A KATA-s vállalkozás bevétele a 2012. évi CXLVII. törvény 1§. 12. pontjában került meghatározásra, mely szerint
"12. * kisadózó vállalkozás bevétele: a kisadózó vállalkozás által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve a tevékenység végzéséhez kapott támogatást és a külföldön is adóköteles bevételt, valamint az az összeg, amelyet az adóalany az általa kibocsátott bizonylat alapján az adóalanyisága megszűnése napjáig még nem szerzett meg......"
Ennek értelmében tehát a tárgyi eszköz értékesítésének a bevétele is bele számít a KATA-s vállalkozás bevételébe.

2 pont pont pont

A támogatás már nem KATA alap. (pl. Munkaügyi központ vállalkozóvá válási támogatás.)

0 pont pont pont

KATA-s cégként ezek szerint nagyobb értékű cégautó újabbra cserélését lebonyolítani csak ekkora ráfizetéssel lehet megvalósítani? Azaz csak úgy lehet ha az eladott autó után megfizetjük a 40% különadót (mivel az általános bevétellel már szinte eléri a cég a 12 milliós KATA határt, az autó értéke és ezzel az eladásból származó "bevétel" már e fölött lesz)... ? Nincs semmilyen külön rendelkezés tárgyi eszköz cseréjére vonatkozóan KATA-s válallkozások esetén?

0 pont pont pont

Kedves Horváth Erika!
A támogatások közül nem minden KATA alapot növelő bevétel. A költségek fedezetére kapott támogatás nem számít bele a KATA alapba. pl. bértámogatás, de az amit Ön említett példaként, igen.
A vállalkozóvá válási támogatás nem jó példa.
Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ