Facebook, Google hirdetések

Sziasztok!

Mi a helyzet, akkor ha alanyi mentes kisadózó vagyok és a Facebook-on vagy a Google-n hirdetek? Mi van akkor ha magánszemélyként teszem ezt és mi van, akkor, ha egyéni vállalkozóként? Miután kifizettem a Facebook-nak vagy a Google-nek a számlát, tényleg még ezen felül is fizetnem, adóznom kell? A neten olvastam még régebben ilyesmiről. Illetve mi a helyzet, akkor ha nem hirdetek, hanem mondjuk egy szolgáltatást veszek igénybe külföldön és a külföldi szolgáltató állít ki a részemre egy számlát? Mondjuk készít nekem egy logót.

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

7 válasz

A Google írországi bejegyzésű, így ha Ön vesz igénybe szolgáltatást tőlük, akkor fordítottan adós számlát kell kapni, hiszen van közösségi adószámuk, feltéve ha Önnek is van. Igen Ön fizet fát utána. Ha Ön értékesít kifelé, Ön adatot szolgáltat, de az szolgáltatás igénybe vevője fizet a saját tagállamának. Én azt javaslom, hogy ne az internetről olvasgasson ilyen jellegű információkat, hiszen tele van téves információkkal. Olvassa el inkább az áfa törvény ide vonatkozó részét, tanulmányozza az A60-as nyomtatványt és az ÁFA bevallás 18-as 27-es 91-es 92-es sorait. Legbiztosabb ha szakemberre bízza ezeket az ügyeket!
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Nem baj, hogy alanyi adómentes KATA-s vagyok és még nincs közösségi adószámom? Ha ezeket a tavalyi meg talán még régebbi Facebook-tól kapott számlák után mostanában szeretnék adózni, akkor azt hogyan tehetem meg magánszemélyként és nem vállalkozóként? Az újabb számlákat már vállalkozóként közösségi adószámmal kívánom rendezni.

0 pont pont pont

Kedves Dávid!
Sok ember esik ebbe a hibába, hogy "amatőrködnek" ahelyett, hogy már az indulásnál szakemberhez fordulnának és akkor nem fordulna elő ilyen. A feltett kérdésre egyszerűen nincs válasz. A jogszabályok annyit mondanak ki ugyanis, hogy a közösségi ügylet megkezdése előtt közösségi adószámot kell kérni. Tehát Ön mulasztott. Így utólag közösségi adószám birtokának hiányában már nem tud mit tenni, még csak önellenőrizni sem. Én azt javaslom ne mondja senkinek, valószínűleg a úgy se jönnek rá. A továbbiakban járjon el az előírások szerint.
Nem tudom milyen összegről van szó , ha minimális akkor én nyugodtan aludnék. Az átszámításhoz a MNB középárfolyamot választanám.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Közösségi adószám igényelhető alanyi adómentes kisadózó egyéni vállalkozóként?

0 pont pont pont

Kedves Dániel,

Igen, tud közösségi adószámot igényelni alanyi mentes KATA-s vállalkozóként.
Azonban ezzel minimum negyedéves bevallási kötelezettsége keletkezik.
Ráadásul Ön alanyi mentes vállalkozóként ÁFA-levonásra sem jogosult, így ÁFA-fizetési kötelezettsége fog keletkezni.

Amennyiben magányszemélyként vesz igénybe külföldről szolgáltatást, ÁFA-val növelt összeget számláznak Önnek, így bruttó összeget fizet.
Amennyiben közösségi adószámmal rendelkező vállalkozóként veszi igénybe a külföldi szolgáltatást, akkor nettó összeget számláznak Önnek, és az ÁFA-t Ön rendezi a magyar szabályok szerint. Egyszer felszámítja és egyszer levonja - de: mivel Ön alanyi mentes, így nem, vonhatja le. Azaz végül ebben az esetben is ugyanannyit fizet végül, csak két felé: nettót a cégnek, ÁFA-t a NAV-nak.

Plusz: ha Ön alanyi mentes KATA-s, a szolgáltatást költségként sem tudja elszámolni.

Szóval: generál magának sok plusz feladatot.

1 pont pont pont

Tehát akkor ne igényeljek közösségi adószámot, csak magánszemélyként fizetgessem a bruttós számlákat, amiket a Facebook-tól meg a Google-től meg külföldi szolgáltatóktól kapok?

0 pont pont pont

Ha Ön magánszemélyként venné igénybe tehetné ezt, de mivel a vállalkozás érdekében történik a beszerzés így sajnos nem. Ahogy a kolléga mondta, sok plusz feladat. Tessék elhinni mi se látjuk az értelmét, de a szabály az szabály. Azt persze a vállalkozó dönti el, hogy mi a vállalkozás érdekében történt beszerzés nem mi. Én igényelnék közösségi adószámot és megcsinálnám a bevallásokat, az áfát nem ön fizeti, de a macerát meg kell csinálni. Én legalább is így tennék, de ez csak egy vélemény és ez a jogszerű.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ