KATA, külföldre számlázás alanyi adómentesként

Sziasztok!

Grafikai szolgáltatásokat szeretnék nyújtani külföldön is, egyelőre csak EU-s országokban. Kisebb összegekről lenne szó, amibe még a KATA belefér. Csak emiatt nem szeretnék ÁFA-s lenni. Mi lesz a teendőm, illetve mi lesz a könyvelőm teendője, ha külföldre is fogok számlázni havonta néhány tételt kisebb összegekben? Alanyi adómentes kisadózóként megtehetem ezt egyáltalán, ÁFA nélkül? Illetve szerződést baj, ha nem kötök az ügyfelekkel? A számla milyen nyelvű legyen? A szamlazz.hu-t használom számlázáshoz, illetve, ha mégis állítanék ki vállalkozási szerződést és teljesítés igazolásokat, akkor azt csak online hogyan tehetném meg, hogy megspóroljam a postaköltségeket? Első célországom Ausztria és a szomszédos országok.

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Dániel!
A könyvelője fogja tudni mi a teendője! Nem tudja elkerülni az áfa alanyiságot, ugyanis fordított áfás lesz az ügyelet, belföldre áfa-mentes lesz természetesen, valamint áfát nem is kell fizetnie, csak bevallás beküldeni a külföldi számlázásairól. Teljesítményigazolás és szerződés célszerű, de nem kötelező, persze kérdés milyen összegről van szó. Uniós országos esetén közösségi összesítő nyilatkozatra is szükség van, melyet szintén be kell küldeni a NAV-hoz. Nyugodtam számlázhat online magyar nyelven.
Amennyiben Ön vesz igénybe szolgáltatás, azt után önnek kell áfát- fizetni, viszont a közösségi adószámot meg kell igényelni és ezt követően lehet folytatni az ügyeletet.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Ha kötelező az ÁFA-kör, akkor inkább hagyjuk.

0 pont pont pont

Kötelező, de nem Ön fizeti az áfát, hanem az a személy akinek Ön számláz. Ön csak akkor fizet áfát, ha befogad számlát, de csak akkor ha külfölditől fogad be számlát. Én nem létesítenék jogviszonyt külföldi szolgáltatóval hanem simán belföldi beszerzéseket csinálnék, külföldre meg számlázhat nyugodtan, nem Ön fizeti az áfát, csak adatot kell szolgáltatni havi bevallóként a NAV-nak.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ