Hogyan lehet kivitelezni egy ilyen ötletet KATA-sként?

Üdvözletem,

Karikatúrákkal mintázott pólókat, ajándéktárgyakat tervezek online felületen (Shopify) értékesíteni. Raktárkészlettel nem rendelkezem, egy EU-ban regisztrált cég lenne a tárgyak gyártója és kézbesítője (ez a "dropshipping", a partnercég pedig a Printful), amely megkapja a rendelést, amennyiben a boltomban vásárolnak, és postázzák a vásárlónak. A vásárló kifizeti nekem a megrendelés összegét, én pedig továbbítom a megrendelést a Printfulnak, aki levonja tőlem a költségeket, elkészíti a terméket, stb. Érdeklődni szeretnék, milyen módon kivitelezhető ez a magyar jogrendszerben, ha egyátalán kivitelezhető. A számlázás hogyan történik (elvégre a tárgy nem is jár nálam, a teljes procedúrából nekem csak az értékesítés marad)? Mivel kezdő vállalkozásról lenne szó és egyetemista is vagyok (csökketentett KATA havi költség igencsak kecsegtető), egyelőre magánszemélyként gondolkodom, nem KFT-ban.

Köszönöm szépen!

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Dániel!
Kivitelezhető a magyar jogrendszerben, bár sokkal egyszerűbb ha egy kézben tartja az ügyet, tehát Ön a beszerzője az árúnak amit elszámol ELÁBÉ-ként és utána tovább értékesíti, ami a bevétele lesz. Minden további nélkül lehet katás. A kata egy dolog, azt hiszem a bonyodalmat nem ez fogja okozni, hanem, hogy külföldi partnercég eu.-n belüli vagy kívüli. Fordított adózás szabályai szerint kell számlát kiállítani és adót bevallani, illetve megfizetni. Közösségi partner esetén összesítő nyilatkozatot is be kell küldeni a NAV-nak. Ha Ön a termék beszerzője Ön fizeti az áfát, tehát jelen esetben a költség után, amit ők levonnak, jobban mondva ez szolgáltatásnak fog minősülni szerintem, a termék után pedig partnercég a saját országában. ha Ön egyetemista, akkor én még katás se fizetnék a kezdetben. Szja szerinti ktg. elszámolás egyéni vállalkozóként kezdenék, havi adó,- és járulékmentességgel.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves László,

Köszönöm válaszát, sajnos beszerzés/raktárkészlet nem opció, révén egy dropship vállalkozásról lenne szó, aminek az alapvető koncepciója, hogy alacsony költségvetéssel és alacsony rizikóval is üzemeltethető, mivel nem szükséges beruházni készletre.

Üdv,

0 pont pont pont

Dániel ! Jutottál valamire ? Ugyanebben utazom és én sem tudom hogy kell e adózni stb ...

0 pont pont pont

Kedves Dániel!
Az a kifejezés, hogy beszerzi az árut, nem jelenti, hogy az fizikailag Önnél megfordul. Csak Önnek van egy vásárlási számlája az áruról (és a csatlakozó költség eladott áru beszerzési ára lesz = ELÁBÉ).
Valóban nem érdemes KATA-sként kezdeni, hiszen amikor felfut annyira a vállalkozás, hogy az szja+járulék meghaladja a KATA fix összegét, akkor érdemes bejelentkezni KATA-ra, ami mindig a következő hónaptól érvényesül.
Sajnos a sok EU-s és harmadik országos ügylet, szállítások, visszáruk és a kapcsolódó áfa-bevallások komplikáltsága miatt nem sok esélye van, hogy megússza a könyvelőt, legalábbis előbb-utóbb az ilyen vállalkozások megjelennek nálunk valami gizmo után....
Üdvözlettel:
Varga Anikó

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ