Megbízási szerződés

Tisztelt Szakértők!

Tizenhatodik életévemet betöltöttem. Kedvező adózási formát keresek megbízás alapú munkaviszonyhoz.

Jelenleg a következőket tudom: az én oldalamon 13.5% (90%-nak a 15%-a) adó, a megbízó oldalán pedig szocho és szakképzési adó van. Kérem, javítsanak ki, ha nem így van.
A fő kérdés azonban, hogy egy megbízási szerződés megkötése elegendő-e a megbízó cégnek a könyveléshez?

Válaszukat előre is köszönöm,
K. J.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kérdező!
A cég és magánszemély között létrejött megbízási szerződés munkajogi megítélés szerint munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonynak minősül, ahol az adó és járuléklevonási kötelezettség a kifizetőnél van.
Adózási szempontból a megbízási jogviszonyból származó jövedelem az önálló tevékenységből származó jövedelmekhez tartozik és az összevont adóalap részét képzi, így ezzel szemben fogyatékossági,- családi,- első házasok adókedvezménye érvényesíthető.
Önnek van lehetősége a 10 %-os költséghányad alkalmazására és van lehetősége tételes költségelszámolást is választani. Minden esetben a kifizető felé kell nyilatkozatot tenni, aki a bevételből levonva a költségeket a megmaradt adóalapra számítja rá az adót. Ha a jövedelem eléri a mindenkori minimálbér 30 %-át a munkaerő-piaci járulékon kívül a járulékokat is vonni kell és biztosítottá válik.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves János!

Esetleg megfontolhatja az alkalmi foglalkoztatást is. Amennyiben belefér az időkeretekbe, 5/15/90 nap, adózás tekintetében egy kedvező alternatíva lehet.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ