Utalás saját számláról vállalati számlára (avagy vállalkozás kezdeti költségeinek megfizetése)

Tisztelt Szakértők,

Több helyen írják, hogy vállalati számláról nem lehet "csak úgy" pénzt utalni a tulajdonos magán számlájára (meg kell fizetni utána az szja-t, járulékot stb.) Kérdésem arra vonatkozik, hogy mi a helyzet a másik irányban: lehet-e szabályosan pénzt utalni magán számláról vállalati számlára, és az növeli-e a társaság bevételét? (Elsősorban KATÁS/ÁFA-körös e.v. kapcsán kérdezem, de általánosságban is érdekes lehet a válasz). Tehát pl. KATÁ-s/ÁFÁ-s e.v. esetén ezzel közelebb kerül-e a KATA 12 millió forintos felső értékhatárához, illetve kell-e bármi mást adózni/adminisztrálni ezzel kapcsolatban?

Kapcsolódó kérdés (szintén KATA+ÁFÁ-s e.v.-nál maradva): a vállalkozás kezdeti költségeit (első havi KATA, kamarai tagdíj, IPA, könyvelő első havi díja, eszközök... stb) hogyan szokták teljesíteni, ha a vállalati számlán még nem folyt be elég bevétel a vállalkozás tevékenységéből?
Amennyiben az első kérdés értelmében nem lehet/nem célszerű saját számláról vállalati számlára utalni, akkor lehet ezeket a költségeket szabályosan saját számláról is fizetni, és mi a következménye? (Pl. el tudom képzelni, hogy ÁFÁ-t nem lehet ebben az esetben visszaigényelni.)

Előre is köszönöm a segítségüket!

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt András!
Amennyiben a vállalkozás bevételei nem fedezik a vállalkozás költségeit, sajnos előfordul, hogy magánvagyonból szükséges pénz betenni a vállalkozásba mint hitelt. Az adóalapot nem növeli és adómentesen visszajár, társas vállalkozások esetén ezt tagi hitelnek is nevezzük. Az utalásnál jogcímesíteni kell pl. tőkebetét. Amit Ön mond nem ritka és kivételes eset, sok induló vállalkozás így csinálja. Amennyiben a vállalkozása eléri a működéshez szükséges bevételt adómentesen visszafizethető.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont
  • +1  Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!
    2018.12.19. Tóth András

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ