KATA számlázás, lakáshitel

Tisztelt Könyvelők, Hozzáértők!

KATA-s vállalkozóként szeretnék majd lakáshitelt felvenni 2019 elején. A 2018-as évben végig aktív volt a vállalkozásom. Az egész éves bevétel 60 %-ával számolva (úgy tudom, hogy a NAV csak a bevétel 60%-áról állít ki jövedelemigazolást, vagyis azt veszi figyelembe), kb. 148.000 ft nettó átlagbevétel jött ki számításaim szerint.
Többen tanácsolták, hogy még decemberben állítsak ki több számlát, hogy néhány ezer ft-tal növeljem a nettó átlagbevételt és így nagyobb eséllyel jutok majd hitelhez. Viszont azt nem tudom, hogy ez jogilag mennyire problémás.

Grafikai tervezés (741001 teáor) a tevékenységi köröm. Például megtehetem azt, hogy kiállítok egy készpénzes számlát XY magánszemély részére grafikai tervezésről 100.000 ft összegben? És ha ténylegesen nem történt meg az adott szolgáltatás elvégzése vagy kifizetése, csak az előbb leírt átlagbevétel miatt készült a számla?
Illetve, ha kiállítok egy számlát XY magánszemély vagy XY cég (esetleg KATA-s vállalkozó) részére, akkor azzal neki el kell számolnia valahogyan a NAV felé?

Nem szeretnék semmi olyan dolgot, ami jogilag nem állja meg a helyét és esetleg problémát jelenthet a számlát befogadónak vagy a kiállítónak, csupán tájékozódni szeretnék.

Segítségüket, hozzászólásukat előre köszönöm!
G.A.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Ágnes!
Grafikai tervezést bárki számára végezhet. Számlát köteles kiállítani, ha ezt adóalany (cég, egyéni vállalkozás) részére végzi. Amennyiben magánszemélynek végez ilyen tevékenységet, és ha a magánszemély nem kéri kifejezetten a számlát, vagy nem adja meg személyes adatait, akkor nyugtát kell kiállítani a számára. Nyugtatömböt ugyanúgy regisztráció alapján vehet üzletben, mint a számlatömböt. A nyugtára csak az Ön vállalkozásának adatai, a kp összege és a dátum kerül. Ezt a vásárlónak nem kell bejelentenie sehova, tehát nem kerül ellenőrzésre sem.

Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Kedves Ágnes!
Nem vitatva az előttem válaszoló szakember előírásokon alapuló válaszát, az Ön kérdése kimeríti a fiktív számlázás fogalmát, ami jogszabály ellenes még akkor is, ha egyébként ezzel a költségvetést nem éri kár.

Tisztelettel:
Terjék Gabriella

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ