KATA + aktiv BAR

Tisztelt Könyvelők!

Új álláslehetőséget kaptam szakterületemen belül, azonban KATA vállalkozással tudok csatlakozni.
Az egyetem után nem találtam egyből munkát, így a diákhitel törlesztés csúszása miatt pár éve Bar listára kerültem, ahol jelenleg aktív státuszom van, de lelkiismeretesen törlesztem. Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy így kiválthatom-e a KATA vállalkozást? Volt olyan könyvelő aki azt mondta igen, volt aki azt mondta nem. Én laikus vagyok, nem tudom hol járhatnék utána és nagyon fontos lenne a munkahely miatt a gyors válasz. Nagyon köszönöm a válaszokat előre is!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Daniella!

Az egyéni vállalkozás feltételrendszerét a "2009. évi CXV. törvény az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről" jogszabály tartalmazza. A 3. § (2) tartalmazza azokat a kitételeket, amelyek kizárják az egyéni vállalkozást. Ezek között nem szerepel az aktív KHR státusz. (BAR lista).

A KATA adózási mód választási feltételeit 2012. évi XCLVII törvény 4 §. szabályozza. Ennek (3) és (4) bekezdése 2 kivételt fogalmaz meg. (megelőző 2 éven belüli törölt vagy jogerősen felfüggesztett adószám) és (68.20 ingatlanhasznosításból származó bevétel a választás évében).Tehát az adózási mód választására vonatkozóan sem tiltás az aktív státuszú KHR.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

0 pont pont pont

Kedves Daniella!

Fontos még az előző válaszon túl, hogy a vállalt munkát ne lehessen színlelt munkaszerződésnek tekinteni. Tehát kell lennie több (legalább még egy) helyről bevételének, a munkát saját eszközeivel kell végeznie.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ