Könyvelő hiányos szolgáltatása miatti díjcsökkentés lehetősége

Társasházunk könyvelését 2012-től kezdődően szóbeli megállapodás alapján végezte a könyvelő.
A társasház bérbeadási tevékenységet folytat.

Ez évben derült ki, hogy
- 2013. évtől kezdődően szja előleget nem fizettünk. de az éves szja-t befizettük,
- Ipa bevallást nem tettünk,
- a Társasház pénztárkönyvet nem vezetett.
Mindezekről a könyvelőtől tájékoztatást nem kaptunk.

A szolgáltatás fenti hiányosságai megalapozzák-e díjcsökkentési igényünket.

Amennyiben a könyvelővel megállapodni nem tudunk, hová fordulhatunk igényünkkel?

1 pont pont pont
  • +1  1et értek
    2018.12.10. diakont

2 válasz

Kedves Klára!
"A szó elszáll, az írás megmarad!"
A szóbeli megállapodásból adódóan sajnos elég nehéz lenne bizonyítani az Önök igazát, mivel kérdéseket vet fel? Pl.: kinek a kötelezettsége lett volna a pénztárkönyvet vezetni a megállapodásuk alapján?

Számlát egyáltalán kaptak a kifizetett könyvelési díjról?
A felsorolt három tételen túl egyébként minden más rendben van?
Egyedül az IPA bevallások elmaradásáért lenne kérdőre vonható, de a szóbeli megállapodás alapján erre is mondhatja, hogy ő nem ezt vállalta.
A díj csökkentésének szinte bármi lehet alapja, ugyanúgy ahogy a növelésnek is. A társasházat érte tényleges anyagi kár? Kaptak bírságot, büntetést? Vagy csak felszólítást és pótolták, pótolják a hiányosságokat? Ha kaptak bírságot, akkor azt talán jogosan kérik, hogy térítse meg, de erre sincs szerződésük.
Hogy mit tudnak csinálni? Döntenek és könyvelőt váltanak. Biztos van jobb is a társasház környékén és talán olcsóbb is. :)
Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Tisztelt Klára!

Meglepődök mindig amikor ilyet olvasok. A könyvelővel mindig célszerű szerződni, ez adott esetben védheti az ügyfelet és védheti a könyvelőt is. Amennyiben még nem kaptak bírságot, -itt jegyzem meg nem ezzel szokott a NAV kezdeni, először felszólít, majd utána bírságol, tehát ha még nem kaptak bírságot, pótolják minél előbb a mulasztást. Ha a bevallások elmulasztása nem amiatt jött létre, mert a könyvelő nem kapta meg időben az iratokat, akkor célszerű vele helyrehozatni, ha könyvelői hibáján kívüli az ügy, akkor semmi-féle díjcsökkentésnek nincs helye. Persze, ha egy ügyfél nem hozza az anyagot, pontosan a későbbi hibák és esetleges konfliktusok elkerülése miatt a könyvelő is fel tudja mondani a szerződést. Egyébként a társasházak könyvelésére 479/2016 (XII.28.) Kormány rendelet vonatkozik és ha hat albetétnél több lakásos, nem pénztárkönyvet kell vezetni, hanem a rendelet szerint kell könyvelni. Jövőre komoly változások jönnek ennek tekintetében is.
Az év vége pont optimális az agyag elkérésére és arra, hogy új szakember kezébe kerüljön az ügy.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ