Cégautó - KATA Bt

Szeretnék vásárolni egy kisbuszt, amit vegyesen használnék magánhasználatban és kiadnám rövid távú bérlésre.
Rendelkezek egy KATA-s Bt-vel, ha ki akarom adni az autót, akkor a Bt nevére kell megvenni, ha magamnak veszem, akkor megoldható-e hogy a Bt bérbe adja?
Jól gondolom-e, hogy ha 8 személyes, akkor még kell cégautóadóban gondolkodni, de ha 9 személyes, akkor már nem?
Ha a Bt a tulajdonos, akkor van-e valami korlátja a magánhasználatnak? Költséget nem kívánok elszámolni a KATA 0 Áfa okán.

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Balázs!
Jól gondolja, 8 személyig, 2500 kg meg nem haladó ( pontos definíció lsd tv.)jármű esetén a személyautó kategóriába tartozik a kisbusz. Magánszemélyként, ha nem számol el költséget ( ennek is van pontos definíciója), főleg aki katás egyéni , nem kell a cégautó adót megfizetni. Ha viszont magánszemélyként veszi meg a buszt, a bt. akkor tudja a további bérletet tovább számlázni, ha Ön mint magánszemély maga is bérbe adja a buszt a társaságnak.
Ha magánszemélyként a használatot ellenérték fejében átengedi pl egy katás betéti társaságnak, aki nem számol el költséget, mint magánszemélyt nem terheli adókötelezettség. Nem magánszemély tulajdonos esetében, a személygépkocsi tulajdon megszerzését (lízingbe vételét) követő hónap 1. napjával kezdődik az adófizetési kötelezettség.
Ha tehát magánszemélyként ellenérték fejében átengedi a használatot a bt.-nek, úgy ezzel, mint önálló tevékenységből származó bevétele keletkezik, ami adóköteles. Persze ez lehet kevesebb, mint a cégautóadó.
A magánhasználatot illetően valószínű nem fog tételes útnyilvántartást vezetni, viszont, ha a bt adja bérbe a kisbuszt, nem tudom elképzelni, hogy bérbeadás előtt a bérbevevővel ne legyen dokumentálva a használat előtt a kilométeróra állás, de a személyszállításra alkalmas gépjárművek bérbeadásának feltételeivel igazából nem vagyok tisztában.

Üdvözlettel:
Nagy Erika
Nerkal 2001 Bt.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ