évközbeni osztalék

Amennyiben egy Kft vezető a 2017-es évről szóló beszámolójában nem hagyott jóvá osztalékot. Azonban most szeretne osztalékot felvenni, az eddigi eredménytartalék terhére, Határozatot is hozna erről. Megteheti e? Tudtommal ilyen esetben csak osztalék előlegről beszélhetünk. Azonban felmerül a kérdés, hogy az előlegnél az idei évnek megfelelően van 15% SZJA és 14% EHO. 2019-ben viszont az EHO helyett SZOCHO lesz 19,5%-al. Mi lesz a fizetendő járuléka amikor véglegessé válik az addigi előleg?

0 pont pont pont

3 válasz

Osztalék előleg kifizetése esetén csak SZJA-t vonunk, és az osztalék tényleges kifizetésekor kellett eddig ehot vonni. Tehát ha ő jövőre veszi ki az osztalékot, akkor már majd szochot fogsz vonni, tőle, hacsak nem nyilatkozik hogy a jövedelme meghaladja a minimálbér 24 szeresét.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Annyival egészíteném ki az előző választ, hogy osztalékelőleg fizetéshez a határozat mellett közbenső mérleg is szükséges a saját tőke összegének alátámasztására. Ezt nem kell közzétenni, de minden időarányos tételt bele kell kalkulálni, és meg kell őrízni.

Amennyiben osztalékelőleg jóváhagyására az előző évi rendes beszámoló fordulónapját követő 6 hónapon belül kerül sor, akkor nem szükséges a közbenső mérleg.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Év végén célszerű döntetni az osztalékról a beszámoló elfogadásával együtt. Ezt kötelezettségként visszük át a következő üzleti évre. Amikor felveszik akkor kell leadózni.
Minden más megoldás amit a kollégák is írtak, legális.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ