Adózás saját zenei album digitális értékesítése esetén?

Kedves Könyvelők!

Bandcampon tervezek saját készítésű zenei albumot értékesíteni digitális formában.

(Egy példaoldal: https://celebdil.bandcamp.com/album/the-solitary-ghost)

Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor csak egy adott összeg felett kell adóznom, vagy esetleg már rögtön, az értékesítés megkezdése előtt Nemzeti Adó és Vámhivatalhoz, vagy könyvelőhöz kell fordulnom adószámért vagy vállalkozóiért?

Próbáltam választ találni internetes felületen, de nem egyértelmű, hogy kell e adószám, vagy ez még szellemi szabad foglalkozás és 100.000 Ft alatt "nem kell tennem semmit".

Hobbiként tartom számon, nem munkaként. Van is gyakornoki munkám cégnél, diákszövetkezeten keresztül, ha ez számít.

Előreláthatólag nem nagy összegű értékesítésről lenne szó. Az ilyen amatőr albumokat tipikusan "ingyen, vagy legalább 1 dollárért-ért", vagy "1 dollárért-ért legalább" formában láttam árusítva és nem hiszem, hogy nagy jövedelmem származhatna belőle, így mondhatni nem is igazán a pénzszerzés az elsődleges cél, az album letöltéséért és ezzel felhasználási, lejátszási jog vásárlásáért "támogatnak".

A zenéket, az album borítót egyedül én csinálom, ingyenes, kereskedelmi célokra is használható szoftverekben, ha ez számít.

0 pont pont pont

4 válasz

Tisztelt Kérdező!

Mivel értékesíteni tervezz gazdasági céllal ehhez mindenképpen kell adószám. És valószínű a letöltésre nem csak az országon belül lesz lehetőség így még az uniós áfa jogszabályt is figyelembe kell venni. Mielőtt bele kezd mindenféleképpen kérjen adótanácsadást! Szellemi szabadfoglalkozáshoz is kell adószám és figyelembe lekk venni az egyéb járulékfizetési szabályokat is.
Üdv. Kucsik Erika

2 pont pont pont

Köszönöm a válaszát, hatalmas segítség, főleg, hogy az uniós áfa fogalma teljesen új számomra.

Ha nem kötelező a vállalkozói, annak örülök, habár tudom, hogy ingyenes jelenleg, de nem akarom ilyen apró bevétel miatt ennyire túlbonyolítani. Az adószámos dolgot viszont intézem mihamarabb.

Lenne szíves még annyit megmondani, hogy láttam olyan zenészeket is, akik minden albumukat "ingyen, vagy többért" árazással rakják fel. Ha jól értem, ekkor tulajdonképpen magát az albumot ingyen adom és a magánszemély, aki vásárol, saját döntése alapján fizet bele pénzt is vagy nem, ekkor ez adománynak minősül?

Úgy gondolom, hogy ez is olyan, lehet, mint az "adomány" gombok különböző, alapvetően non-profit oldalaknál vagy szoftvereknél, ahol így tartják fent magukat, de egyáltalán nem vagyok benne biztos.

Olvastam, hogy adott összeghatár alatt az adomány adómentes, így nem lenne meg a kockázat, hogy ha esetleg egyáltalán nem sikerül az egész, vagy ha csak minimális, pl. év végéig néhány ezer, vagy csak néhány száz forint jön össze, akkor is bonyodalmak legyenek.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Adószámos magánszemélyként is végezheti a tevékenységet, azonban, ahogy a kollégák is írják uniós áfa fizetési és unión kívüli áfa fizetési szabályok is vonatkoznak Önre.
Meglátásom szerint, ha csak nem tud komolyabb összegre szert tenni a tevékenységből, akkor nem érdemes vele foglalkozni, mert több az adminisztráció vele mint a haszon.
Vállalkozóit nem váltanék, amennyiben tényleg hobbi a tevékenység.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont
  • +1  
    2018.12.01. J E

Kedves Mart László E.V.

Köszönöm a választ. Én is ezen gondolkoztam... Úgy érzem bölcsebb várni, amíg jobb a kilátás, mint szerencsét próbálni és bevállalni ezt a bonyodalmat.

Komolyabb összegre nem is számítottam és elnézve a könyvelési költségeket hosszú ideig biztos negatívan jönnék ki.

Mivel amúgy sem kerestem volna rajta, így az elején lehet jobb lesz teljesen ingyenesként felrakni, mint filléres áron szerencsét próbálni. Ha látom, hogy sokan letöltik, akkor majd úgy is látom, ha megérné.

Üdvözlettel,

J E

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ