KATA egyéni vállalkozóként Németországban

Jelenleg Németországban dolgozom esztergályos alkalmazottként egy kis német cégnél (német bejelentéssel). De a jövőben szeretnék váltani, hogy magyar KATA egyéni vállalkozóként dolgoznék kint Németországban ugyanezen a helyen. Nem tudom, hogy ez lehetséges-e?
A második kérdésem pedig az lenne, ha hazajönnék Magyarországra és saját műhelyet nyitnék és Németországba szállítanék/számláznék megmunkált anyagokat az működne KATÁ -sként vagy ott már kft. kéne alapítanom ?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Gergő

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Gergő!

KATA-s egyéni vállalkozóként figyelemmel kell lennie a törvényben megfogalmazott feltételekre, hogy a búrkolt munkaviszony vélelme megdőljön.
Egyéni vállalkozóként végzett tevékenységek (pl. esztergályos) végzettséghez és telephelyhez kötöttek lehetnek. Véleményem szerint az Ön esetében mindkettőhöz. Kérdezzen utána a kormányablakban! A telephely miatt véleményem szerint csak itthon tud majd munkát végezni és külföldre szállítani.
Mindkét vállalkozási formát választhatja, a külföldi számlázás nem befolyásolja! De ettől függetlenül érdemes számszakilag is körbejárni a dolgot. Ténylegesen milyen tevékenységet végezne a partnereknek? Ön adná az anyagot is, vagy azt a megrendelő (bérmunka) adná? Mennyi bevételre számít évente, havonta? Egyedül végzi majd a tevékenységet, vagy alkalmazottak is lesznek?
Keressen fel egy adótanácsadó, könyvelő irodát és beszéljék ezt át alaposan.
Tisztelettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Kollégám válasza pontos és körültekintő! Pontosan a színlelt munkaviszonyt fennállását vizsgálni kell, mert ebbe a NAV is beleköthet. Maga a törvény vélelmezni a színlelt munkaviszonyt, de a vélelem megdönthető.
Célszerű személyesen konzultálni szakemberre ennek lehetőségéről!
Külföldi értékesítés esetén belföldi áfa-mentesség esetén is felmerül a kötelező áfabevallás jelentősége, ha más nem csupán adatszolgáltatás tekintetében, valamint az adott pénznem árfolyamának átszámítására is figyelni kell. Ez az indulásnál kell kiválasztani, hogy MNB vagy Európai Központi Bank által hivatalosan közzétett árfolyamot alkalmazza. Magyar egyéni vállalkozó a bevételét forintban köteles kimutatni, valamint az áfa alapjának meghatározásához is ez szükséges. Meglátásom szerint az Ön esetében fordított áfa áll fenn, valamint felmerül a közösségi összesítő nyilatkozat beküldésének szükségessége is.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ