Egyéni vállalkozás szüneteltetése

Kedves Könyvelők!
Két kérdéssel fordulok hozzátok.
Az első az, hogy adott egy KATÁ-s egyéni vállalkozás, ami szünetel. Két évig szünetelhet maximum az EV, utána meg kell szüntetni, vagy automatikusan megszűnik?
Második kérdés: konkrét esetben lejár a két év szüneteltetés 2019. áprilisban. Megszűnik a KATÁ-s EV. szeptemberben újra létrehozná az egyéni vállalkozást, mert előreláthatóan addigra újra lesz megbízása. Lehet akkor újra KATÁ-s egyéni vállalkozó? Célszerű még idén megszüntetni a vállalkozást? Van jelentősége?
Válaszokat előre is nagyon köszönöm,
Rémes Krisztina

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Krisztina!

Mindkét kérdést a Kata tv. írja le!
1. A szünetelés utolsó napjával autómatikusan megszűnik az EV.
2. A KATA adózás alól történő kilépés évében és az azt követő évben nem választható újra ez az adózási mód. Kilépésnek számít az Önként megszűnés is.
Javaslat: Hogy ne veszítse el a KATA lehetőségét, érdemes újraindítani a vállalkozást még a lejárat előtt. Elég egy napra, persze így emiatt az egy nap miatt ugyanúgy meg kell fizetni a teljes havi KATÁT!
Tisztelettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Kollégám már megadta a választ, azonban én annyival egészíteném ki, ha megszüntetés mellett dönt, akkor szükséges, hogy az iparűzési adónál külön az erre a célra rendszersített nyomtatványon kijelentkezzen.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ