KATA, külföldi számla, rejtett munkaviszony, áfás nem áfás

Tisztelt Olvasó!

A 2019-es évet Katás egyéni vállalkozóként kívánom elkezdeni. Szeretném, ha minden teljesen hivatalosan menne. Úgy gondoltam, hogy egy NAV-os tájékoztatás, egy könyvelő felkeresése és egy kifejezetten adóügyekkel foglalkozó jogász segítségét kérem. NAVnál voltam, kaptam nyomtatványokat, jót beszéltünk....
Szóval mennem kellene inkább valakihez, aki ért is hozzá, de nem szeretnék teljesen üres kézzel menni, a tudást illetően.

Lenne egy eset, ami úgy nézne, ki, hogy én egyéni vállalkozóként, bedolgoznék egy magyar kft.nek. Na, de mitől nem lesz ez rejtett munkaviszony.

Pozitívum rám nézve, hogy saját felszereléssel és saját munkarendben történne. Ha most nagyon buta lennék, mondhatnám, hogy meg is van két feltétel, ami elég ahhoz, hogy a NAV ne lássa rejtett munkaviszonynak. De én, hogy bizonyítom azt, hogy én a saját munkarendemben dolgozom Illetve a saját felszereléssel való munkavégzés adott, persze,DE ez valójában úgy teljes, hogy "szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta..." Eszköz tehát van, de mi az anyag? Ha hegesztő vagyok és van gépem,de a cég adja az acélt (alapanyag). Akkor ez most teljesül vagy, nem ?

Biztosan negatívom, hogy a cég telephelyén, az éves bevétel 50% biztosan egy cégtől lenne, kizárólag személyesen végezhetném el a munkát.

Visszatérve egy kicsit a saját munkarendhez, H-Cs dolgoznék be a cégnek, P-Sz tanulnék, illetve más tevékenységi kört végeznék.

Most egy másik esetet képzeljünk el, ami abban különbözik az előzőtől, hogy a cég akinek bedolgoznék, szlovák cég, szlovák és magyar telephellyel, fizetés euroban. Számlát a szlovék cég nevére kellene írni, de a munkát itthon kellene elvégezni. de a lényeg, hogy egy esetleges szerződéskötés szlovák céggel történne.

A rejtett munkaviszony, külföldi része nagyjából ennyi lenne.

Ami még nekem homály az áfás nem áfás történet.
Azt most már tudom, hogy megemelték az alanyi.....igen 12 millió FT lett ez rendben van.
De nézzük egy feltételezett esetet.

Főállású katás, áfás
Én úgy kezdtem az évet, hogy vettem egy gépet 1millió nettóért tehát kifizettem rá 1,27 milliót . Teljes mértékben szükséges a munkavégzéshez ez a gép és még vettem mellé 7-800 ezerét kisebb gépeket is, amik szintén szükségesek a munkavégzéshez. (hegesztőgép, kézi szerszámok stb)
Vannak folyamatos, havi szintű kiadásaim internet, kopóalkatrészek, benzinköltség, bank,könyvelő.
Ilyen lehetséges kiadásokhoz tervezve már érdemes áfásnak lenni ?
Mert akkor, úgy gondolom, ha én tegyük fel szeretnék óránként 1000 forintot keresni. Akkor egy 10 órás ledolgozott nap után kiállítok egy 12700 forintos számlát a cégnek. Szóval ráterhelem még neki az áfát is, de mi van ha neki ez már sok és akkor inkább nem kell neki az egyéni vállalkozó. Ezt azért vetem fel így mert szeretném megtudni, hogy a Cég oldalról nézve, ők mit tudnak kezdeni egy ilyen vállalkozóval aki ad nekik egy áfás számlát. Tudnak ők abból visszaigényelni ?

Nagyjából most ennyi jutott eszembe, de tényleg elfogok menni szakértőhöz, csak jó lenne ha tisztulna a köd.

Köszönöm, hogy annak ellenére végigolvasta, hogy nagyon érthetetlen lett.


Tisztelettel
M

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
A színlelt munkaviszony vélelme beáll, de a vélelem megdönthető. Uniós áfa alanya lesz fordított áfás számlát köteles adni. Az áfát a megrendelő fizeti, de az alapján Ön vallja be a NAV-nak és közösségi összesítőt is kell készíteni. Közösségi adószám kiváltása szintén kötelező, a külföldi pénzt amit kap forintosítani kell a MNB, vagy az Európai Központi Bank hivatalos napi szinten jegyzett aktuális árfolyamán.
Egy jól kialakított szerződéssel is fel lehet készülni a színlelt munkaszerződés vélelmének megdöntésére, de fontos megjegyezni, hogy az esetet a valódi tartalmuk és a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményeinek megfelelően kell elbírálni. A papír mindent elbír. Az Ön által felvetett probléma gyakori, de van rá megoldás.
Napi szintű katás probléma, az amiről is és sokan, könyvelő nélkül rohannak bele, hogy a volt főnöknek számláznak be és szinte csak onnan van jövedelem. Persze nem minden színlelt munkaszerződésnek tűnő eset színlelet munkaszerződést. Egész egyszerűen, meg kell vizsgálni az ügyet és eldönteni, hogy az vagy nem. Ehhez szakember segítségének igénybevételét javaslom, az összes körülmény tárgyilagos feltárásával.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Köszönöm szépen válaszát. Már van is időpontom adóügyekkel foglalkozó ügyvédhez.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Én erre az ügyre nem ügyvédet javasolnék, már csak abból kifolyólag sem, mert az ügyvédek általában mindig minket kérdeznek, hogy áll az ügyük, hiszen nekik is van könyvelőjük.
Ez adózási kérdés, nem jogi kérdés. Persze a tanáccsal nem veszít semmit, de én adóügyekkel foglalkozó ügyvédet, NAV-val szembeni perbe szoktam javasolni, persze lehet az ügyvéd akihez ment adótanácsadó is egyben, akkor pedig jó helyen jár, de szerény véleményem szerint itt nincs szó NAV-val szembeni jogi eljárásról.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ