Kata-Gyes

Jelenleg vállalkozó vagyok. Fizetem a Katát, 50e Ft-ot. Mikor kell a magasabb 75e Ft-ot elkezdeni fizetnem, hogy a magasabb gyest kapjam majd? Sajnos nagyon vegyes információkat kaptam. Terhesség első hónapja, szülés előtti egy év, pár hónap....Melyik a valós és biztos információ?
Köszönöm szépen

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Adrienn!

Az információk, amiket kapott tényleg vegyesek, de biztos volt benne helyes.
A GYES összegét nem befolyásolja semmi. Ez az ellátás minden kismamának jár. Bruttó 28.500 Ft/hó. Ebből 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra, így a nettó 25.650 Ft/hó. Ez majd a gyermek két éves korától jár majd, általános esetben három éves koráig.
Szülés előtt Önnek van lehetősége egészségi állapotának megfelelően elmenni táppénzre. Ez alatt az időszak alatt nem kell KATA-t fizetni, amennyiben összefüggően meghaladja a 30 napot az időtartam.
A gyermek várható születése előtt 28 nappal igényelheti a CSED-et, amely 168 napig jár. Ezt követően GYED fog kapni a gyermek két éves koráig.
A táppénzt, CSED-et, GYED-et a járulékalapunk fogja meghatározni.
Szakszöveg (lehet nem lesz érhető): jogosultság kezdőnapját közvetlenül megelőző naptári év első napjától a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjától visszaszámolt 180 napban szerzett jövedelem lesz az alapja.
Ez azt jelenti, hogy jól előre kell tervezni! Legalább egy évre előre, ha a baba majd januárban érkezik. A születés előtt kb. 12 hónappal kell elkezdeni a magasabb KATA-t fizetni.
De teljes biztonsággal ezt az időpontot elég nehéz lenne kiszámolni!
Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ