Gyed- 20 órás megbízási jogviszony- Kata

Tisztelt Könyvelő!
Jelenleg 2019.05.03-ig Gyeden vagyok (passzív állománybanhatározatlan szerződéssel egy szervezetnél), közben 2018.05.01-jétől 20 órás megbízási jogviszonyom jött létre egy másik munkáltatóval és 2018.10.01-es Kata-s egyéni vállakozó is lettem. Kérdesem az lenne, hogy mennyi a Kata befizetendő összege ez esetben?
Válaszukat előre i s köszönöm:
Kriszta

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Krisztina!

GYED lévő Katás egyéni vállalkozó KATA összegét az határozza meg, hogy Önnek a "határozatlan szerződése egy szervezetnél" mit takar.
Amennyiben ez munkaviszony volt és innen ment táppénzre, majd CSED-re, akkor meg kell vizsgálni, hogy teljes vagy rész munkaidős szerződése volt.
Heti 36 órás munkaviszony esetén Önnek 25.000 Ft KATA-t kell fizetnie azokban a hónapokban, amelyekben ténylegesen működik mint egyéni vállalkozó. Nem kell szüneteltetnie a vállalkozását, az adóhatósághoz elég bejelentenie az adott formanyomtatványon, hogy nem végez tevékenységet és így GYED mellett nem is kell fizetnie KATA-t. Ez azonban azt jelenti, hogy az Önre vonatkozó KATA keret is időarányosan csökkenni fog. Ezekben az időszakokban nem is számlázhat, Ön nem dolgozhat.
A megbízási jogviszony (függetlenül az óraszámtól) nem befolyásolja a heti munkaidőt. Több munkaviszony heti munkaideje viszont összeadódik.
Amennyiben nincs meg a heti 36 óra munkaviszony, így 50.000 Ft KATA-t kell fizetni.
Azokra a hónapokra amelyekben 1 napot is működött már meg kell fizetni a KATA-t, így Önnek októberre 25eFt vagy 50eFt KATA fizetési kötelezettsége van.
Ha nincs könyvelője, akkor keressen fel egy könyvelőt, adótanácsadót és kérjen tanácsot, bízza meg a könyveléssel. Sok minden apróság befolyásolhatja az Ön esetét és adózását is. Ne utólag derüljön ki, hogy elmaradt valami.
Tisztelettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Kedves Válaszadó!
Nagyon szépen köszönöm a segítségét és a tanácsát.
F.Kriszti

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ