EVA évközben

BT-nk 2018.07.01-el kezdődően EVA-ról KATA-ba tért át.
(EVA: bevételi nyilvántartást vezetett, ketten vagyunk tagok, férjem és jómagam.)

Elkészítettük a szükséges adóvbevallásokat, EVA-t, iparűzési adót stb maradéktalanul befizettük.

Az EVA-s időszakban(csak 2018-ban) képződött adózott eredmény(osztalék???) elutalható-e a tulajdonosi arányoknak megfelelően privát számlára most évközben?

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Ágnes!
Tekintettel arra, hogy a EVA megváltja a társasági adó, az osztalék adó terheit is, így annak megfiztésével a megmaradó "nyereség" további adóterhek nélkül a tagoké. Ráadásul mivel jelezte, hogy bevételi nyilvántartást vezető evásról van szó, így nem készül beszámoló, nem kell kimutatnia nyerséget, nincs osztalékról való döntés, nem kell nézni saját tőke összefüggéseket sem. Az lett volna egy kicsit aggályos, ha 2018.07.01-e előtt már átutalják, hiszen akkor még ez a csonka üzleti év nem zárult le. A Kata időszakukban átutalt evázott nyereség átutalása saját maguknak teljesen szabályos, sőt még akkor is, ha egy belső dokumentumban lefektetik ( pl. taggyűlési jegyzőkönyv ), hogy melyik tagnak mennyi jár és megállapodnak abban, egy egyikőjük számlára utalják az egészet -lévén házastársak. Egyébként a tagok a társasági szerződésben lefektetett nyereség-felosztás arányaitól eltérően is megállapodhatnak.
üdvözlettel
Schmidt Zoltán

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ