Számlázás külföldre vállalkozóként

Kedves Szakértő!

Ha vállalkozóként (pl. KATA-s adózási formát választva) online boltot üzemeltetek és külföldre is adok el (EU-n belül és kívül is), akkor ezt hogyan kell leszámlázni és leadózni?
Elég ha szimplán csak angol nyelven állítom ki a számlát? Az adózás hogy változik ebben az esetben?
(A termék nem kerül hozzám, csak megrendelik tőlem, kifizetik, én pedig elküldetem a gyártóval Kínából, a megrendelő címére.)

Előre is nagyon köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kérdező!
Fordított áfás lesz az ügylet, illetve áfa törvény hatályán kívüli értékesítés esetén is, attól függően, hogy áfa-alany-e vagy sem, meg kell fizetnie az áfát és áfa alanyiság esetén levonásba is helyezheti. Uniós országok között létrejött ügyelet esetén havi áfa-bevallást és összesítő nyilatkozatot kell készíteni, unión kívüli ország esetén összesítő nyilatkozatot nem kell, csak áfa-bevallást kell készíteni.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Amennyiben csak értékesít EU-ba, akkor az ÁFA tv területi hatályán kívüli ügylet lesz és igaz rá, amit tanult kollégám már megírt (1. válasz) az ÁFA bevallással kapcsolatban. Amennyiben 3. országba is értékesít, akkor vámeljárás (beléptetés) lesz szükséges. Én mindenképpen utánanéznék, hogy hol történik a termékek beléptetés az Unióba, ill. ha Kínából az árut egyenesen egy másik 3. országba szállítják, akkor utánanéznék a termék az illető 3. országba történő beléptetése esetén milyen vámeljárás van szükség. A termék megrendelője és értékesítője felel az általa megrendelt termékekhez kapcsolódó eljárási elvárások elvégzéséért. Amit a kérdező csinál az már akár láncügyletnek is minősíthető, természetesen az egyes értékesítésekhez kapcsolódó eljárási szabályokat értékesítésenként kell vizsgálni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ