Melyik adószámot használjam?

Adószámos magánszemélyként, alanyi áfamentes vagyok. Rövidtávú bérbeadásnál a számlán melyik adószámnak kell szerepelnie: 1) A magyarnak 2) az EU-snak 3) mindkettőnek 4) bármelyiknek?

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztlelt András!

A számláin minden esetben a magyar adószámot kell, hogy feltüntesse.

EZEN FELÜL: amennyiben a vevője uniós adóalany, és ön közösségen belüli termékértékesítést vagy szolgáltatásnyújtást teljesít felé, az EU-s adószámát is.

Amennyiben a bérbe adott ingatlan magyarországi fekvésű, - a vevő adóalanyiságától függetlenül - a bérbeadási szolgáltatás teljesítési helye belföld, és így bevétele beleszámít az alanyi mentes értékhatárba. Mivel itt szóba sem kerül a fordított adóztatás, nem kell, hogy feltüntesse az eu-s adószámát a számlán.

Az ügylet konkrét áfabeli minősítéséhez nem árt, ha konzultál egy hozzáértő szakemberrel. Ez a fórum a szakemberek számára, akik félszavakból is megértik egymást, jó támpontot jelent az eligazodásra, de bonyolultabb lehet a valóság, mintsem azt egy eldöntendő kérdésre adott válasz megnyugtatóan rendezné.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ