Alanyi áfamentesség

Az lenne a kérdésem ha valaki elindítja a válalkozását onnan lesz 12 miló forintig áfamentes míg meg nem haladja vagy ez minden évben ujrakezdődik?

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kérdező!
Minden évben újrakezdődik. Fontos azonban megemlíteni, hogy ebben az évben 8 millió forint az áfa-mentesség, csak jövőre lesz 12 millió forint.
Az év közben indulóknak kevesebb, mert meg kell képezni az arány. Egy év 365 nap.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Nagyon köszönöm válaszát.

0 pont pont pont

Ezt ki kérheti. Nekem 6 éve van egy kis élelmiszerboltom. Áfa körös vagyok. Értem hogy 1milió bevétel/hó de előtte is anyi bevételnek lehet lennie mármint januárig. Vagy milyen feltétele van?

0 pont pont pont

Tisztelt Póvik Imréné!
Áfa körből az a vállalkozás léphet át alanyi mentes státuszba, akinek a megelőző két üzleti évben az (bruttó) árbevétele nem éri el az alanyi mentes értékhatárt. Minden évben csak január 1-től lehet az áfa körből kilépni. Bejelentési határidő december 31. Ez az Ön esetében annyit jelent, hogy 2017 és 2018 adóéveket kell vizsgálni. Mivel a mentesség értékhatára jövőre (várhatóan) emelkedni fog, így gondolom most is lesz átmeneti szabályozás erre vonatkozóan. - Korábban mikor 6 millióról 8 millióra nőtt az értékhatár, csak egy évet kellett nézni és az új értékhatárt. - Ebből kiindulva ha 2018-ban 12 millió alatt marad a bruttó bevétele, akkor át fog tudni térni. - DE sokminden mást is vizsgálni kell, hogy megéri-e áttérni, mint pl. beszerzett tárgyi eszközök levont áfája, stb.
Kérje meg a könyvelőjét, hogy nézze meg, számolja át, hogy Ön áttérhet-e alanyi mentes körbe. Speciális minden vállalkozás esete. Sok minden befolyásolhatja ezen döntést. Amennyiben a könyvelője nincs tisztában ezzel vagy ezekkel a dolgokkal, akkor lehet nem is jó helyen van. Keressen fel egy adótanácsadót, vagy másik könyvelőt, könyvelőirodát.
Tisztelettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ