Magántanár

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A következó kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni:

Szeretnék nyelvet oktatni magántanárként. Nincs főállásom. Maximum havi 100.000 forint jövedelemmel számolok.
Milyen papírokat kellene beszereznem ahhoz, hogy legálisan taníthassak?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm.
Zsattyka

0 pont pont pont

1 válasz

A rossz hírem az, hogy főállás nélkül sajnos vállalkozóként a garantált bérminimum után kell fizetni, vagyis a járulékokat (egészségbiztosítás 1,5*180.500*0,7 Ft, nyugdíj 18.050 Ft, szociális hozzájárulási adó 1,25*180.500*0,195 Ft). Vagy havi fixen 50.000 Ft kata szerinti átalányadó. Ez csökkenthető akkor, ha saját társas vállalkozásában (vagy más vállalkozásában) alkalmazottként dolgozik, mert akkor a bejelentett munkaidőhöz kapcsolódó bér alapján kell fizetni.
Létezik egy adószámos magánszemély nevű adózási forma is. Ez nem jelet biztosítotti jogállást, csak adózni kell utána, szja-t és szochót kell fizetni. Az egyéni vállalkozó és az adószámos magánszemély közti különbséget semmi nem definiálja pontosan. A kérdés az, hogy mi az a határ, amely elválassza a kettőt, azaz: milyen esetben lehet egy adott tevékenységet egyéni vállalkozóként végezni és mikor kell rá legalább egyéni vállalkozói regisztrációt kieszközölni? A rossz hír az, hogy erre a kérdésre sajnos nem lehet egyértelmű választ adni. Nincs sem jogszabály, sem állásfoglalás, sem felsorolás de még egy egyszerűsített lista sem, ami segítene nekünk ebben. Nézzünk utána ezért az egyéni vállalkozókról szóló 2009. évi CXV. törvényben (a továbbiakban: Ev.tv.). A 2.§ (1) bekezdése alapján: Magyarország területén természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti letelepedés keretében üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet. A NAV megítélése azon áll vagy bukik, hogy ezt a tevékenységet adott esetben rendszeresnek, nyereségszerzőnek tekintik-e. Márpedig, ha valaki ebből él, akkor mi más lenne. Az adószámos magánszemély szoftver fejlesztőnek, előadóművésznek a leginkább elfogadott, aki alkalomszerűen végez csak munkát.

1 pont pont pont
  • +1  Köszönöm
    2018.10.24. Zsattyka

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ