Fotóriporteri tevékenység

Tisztelt Könyvelők!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, miszerint hamarosan szeretnék egyéni vállalkozóvá válni fotóriporteri tevékenység alatt. Mivel kifejezetten ilyen néven nem rendelkezem szakmai képesítéssel, kérdezném Önöket, hogy milyen foglalkozásokat végezhetnék, illetve miként kellene számláznom? Képeimet különféle hírértékkel rendelkező rendezvényeken készíteném (sportesemények, fesztiválok, kiállítások), majd adnám el magánszemélyeknek későbbi sajtómegjelenésre.
Válaszukat előre is köszönöm.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
Bármilyen foglalkozást felvehet, ami nem szakképesítéshez kötött, valamint végezhet szakképesítéshez kötött tevékenységet is, abban az esetben ha Önnek nincs, de van alkalmazottja akinek van, azzal a feltételétellel, hogy az egyéni vállalkozó a feladat ellátásában személyesen közreműködni köteles.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
A Fotóriporteri tevékenység 742003 ÖVTJ kóddal nem engedélyköteles, nem bejelentésköteles a kereskedelmi és iparkamara adatai szerint. Ugyanakkor a 21/2010 NFGM rendelet melléklete szerint képesítéshez kötött (fényképész vagy fotótermék kereskedő), amennyiben ipari vagy kereskedelmi tevékenységként végzik.
(Hogy ezt mennyire veszik szigorúan a bejegyzésnél, nem tudom, mert boldog-boldogtalan fotózik és videózik, de a rendeletben ott van.) A rendeletben meghatározott szakképesítés helyett elfogadható a szakiránynak megfelelő más szakképesítés, illetve a magasabb szintű szakirányú végzettség is.

Üdvözlettel:
Varga Anikó

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Annyival egészíteném ki a fenti válaszokat, hogy a település szerinti jegyző adhat felvilágosítást az ÖVTJ besoroláshoz Önnek és a vállalkozás elindítása után a Kormányhivatal ellenőrizheti azt, hogy a választott tevékenységhez kötött végzettsége, esetleges engedélye megvan e.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ