Nyugdíjas magánvállalkozó adózása, járulék fizetése

2019. január 1-től nem kell nyugdíjjárulékot fizetni a saját jogú nyugdíjasnak minősülő személy által létesített Mt. szerinti munkaviszonyban elért kereset után – írja az Adó.hu.
Ez vonatkozik-e majd a nyugdíjas egyéni vállalkozóra is?
Vagy: az nem számít munkaviszonynak?
Előre is köszönettel: Móricz Géza

0 pont pont pont

6 válasz

Az egyéni vállalkozás nem számít Mt. szerinti munkaviszonynak, Ön saját magát foglalkoztatja és nem munkavállalója saját magának. De, ha nem egyéni vállalkozásban végez munkát, hanem pl. egy betéti társaság kültagja, akkor már lehet a betéti társaság alkalmazottja. Ekkor már megvalósul az Mt. szerinti munkaviszony.

1 pont pont pont

Kedves Géza!

A nyugdíjas egyéni vállalkozónak eddig se kellett nyugdíj járulékot fizetni az egyéni vállalkozásán belül csak az egészségügyi szolgáltatási járulékot ami az idén 7320,-

1 pont pont pont

Csak akkor nem kell nyugdíjjárulékot fizetnie, ha nincs vállalkozói kivét, vagyis év közben nem vesz fel jövedelmet, csak év végén a nyereséget veszi ki. Az év közi jövedelem kivét után 10 % nyugdíjjárulékot kell fizetni.

1 pont pont pont

Köszönöm!
Tehát, ha jól értem idén:

Havi 7320.-
Plusz az év végi nyereség 15%-a, mint SZJA

0 pont pont pont

Nem egészen, sajnos ennél több. Az év végi nyereség után van 9% szja (mint nyereségadó), a fennmaradó 90%-ból pedig, mint vállalkozói "osztalék kivételből" 15% szja-t és 14% ehot (2019-től 14 % helyett 19,5% szocho-t) kell fizetni. Ez összességében a nyereség 35,1 %-a (2019-től összesen 40,05 %-a).

1 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ