Ki lehet BT-ben KATA szerint adózó

A BT-ben amiről szó van, a férj beltag, ügyvezető, van egy másik főállása, és 25000 ft-os KATA-t fizet. A feleség kültag, jelenleg nem közreműködő, nem tisztségviselő. Válhat a feleség közreműködővé és 50000 vagy 75000 KATA fizetővé, vagy csak munkaviszonyba léphet a Bt-vel? Ha lehet szabályozási hivatkozást is kérnék mert szeretném ezt a bizonytalanságot pontosan eloszlatni magamban.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
A társasági szerződés módosítását követően lehet csak KATA alá bejelenteni a kültagot, mert ahhoz hogy katá-s legyen személyesen közreműködővé kell válnia.
Ha munkaviszony keretében végez munkát, akkor minden közterhet meg kell fizetni. A 75.000 Ft. megfizetése nem kötelező, csak választható, a magasabb társadalombiztosítási ellátások miatt. Főállású kisadózó után 50.000 Ft megfizetése kötelező. Ha van a személyesen közreműködő kültagnak heti 36 órát elérő munkaviszonya, akkor nem főállású kisadózónak minősül és 25.000 Ft. megfizetésére köteles csak. Hivatkozás tekintetében ajánlom figyelmébe a 2012. évi CXLVII. törvény 7. § (1)-(3) bekezdéseket. A társasági szerződés módosításával keressen fel ügyvédet, vagy közjegyzőt, ezt követően a könyvelője tegye meg a kötelező bejelentéseket 18T201t lapon. Figyelem: az egyablakos rendszer nem azt jelenti, hogy az ügyvéd minden lapot kitölt, csak azt, hogy a NAV lát bizonyos adatokat a cégbírósági bejegyzést követően. Az alapvető adózási kérdésekben történő módosítás nem az ügyvéd dolga. Ez csak azért mondom, mert már hallottam történeteket ezzel kapcsolatban, hogy kinek mi lett volna a feladata. Az ügyvéd hatásköre a társasági szerződés módosítására terjed ki, viszont ahhoz már Ön és a könyvelő is kötve van.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Nagyon köszönöm! A társasági szerződésben mivé kell válnia a kültagnak? feltétlenül ügyvezetővé?

0 pont pont pont

Simán válhat személyesen közreműködő taggá, nem kötelező ügyvezetői jogosítványt adni!
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ