Társasház NAV kötelezettség

Kedves Válaszadók!
Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz.
Van-e bármilyen bejelentési vagy egyéb kötelezettsége a NAV felé egy olyan társasháznak, ami munkavállalót nem foglalkoztat, a közösköltség befizetéseken kívül más bevétele nincsen, tehát nem ad bérbe közös tulajdonú részt, pl. üzlethelyiséget.
A társasház közösképviselőnek tiszteletdíjat fizet, a közösképviselő a tevékenységét nem üzletszerűen végzi, de számlát ad a társasház részére.
Segítségüket előre is köszönöm!

0 pont pont pont

4 válasz

Tisztelt Kérdező!

Véleményem szerint - hacsak nem KATA-s egyéni vállalkozóként nyújt be számlát alkalmanként a közös képviselő - a társasháznak kifizetőként SZJA előleget kellene levonnia a számlából, bevallania és befizetnie a NAV felé.

Ehhez kellene adószám, 08-as bevallások havonta, illetve NY jelű nemleges nyilatkozat azon hónapokra, amikor nem volt ilyen jellegű kifizetés. Ezen az sem változtat, ha nem számla ellenében, hanem megállapodás alapján fizetik ki a tiszteletdíjat a közös képviselőnek.


0 pont pont pont

Kedves Kulcsár és Társa Kft!
Köszönöm válaszát!
A közösképviselő KATA-s egyéni vállalkozóként nyújt alkalmanként (félévente) számlát. Fenti válaszából kiindulva, ha jól értem, akkor ebben az esetben semmilyen bejelentési, adófizetési kötelezettsége a háznak nem áll fenn.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben a közös képviselő KATA-s vállalkozóként ad számlát a társásháznak, csak arra kell ügyelniük, hogy éves szinten a részére kifizetett összeg az 1 millió Ft-ot ne haladja meg. Ellenkező esetben évente egyszer, következő év március 31-ig egy adatszolgáltatást kell benyújtania a társasháznak.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Ha egyéni vállalkozóként számláz be a közös képviselő -független a Kata alanyiságtól, akkor sincs emiatt külön bejelentési kötelezettség a NAV felé.
Akkor van, ha adószámos magánszemélyként számláz be. Ebben az esetben van 08-as bevallási kötelezettség az jövedelemtől függően utólagosan T1041-es bejelentési kötelezettség.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ