Üzlet bérbeadása

Saját tulajdonú üzletemben végzek vendéglátós tevékenységet.
Magánszemélyként bérbe adhatom-e az üzletem magamnak, mint egyéni vállalkozónak.
A NAV nem fog kiadni erre a célra más adószámot, mint a jelenlegi.
Tehát a kiállított magánszemélyes számlán az egyéni vállalkozói adószám szerepelne.
Ha nem lépjük át a 80.000-es határt, (lehet, már több is talán) a fizetendő adó csak 15%.

Köszönöm előre is a válasz(okat), főleg, ha valaki már könyvelt ilyet!

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves Kérdező!
A válasz sajnos egyértelmű NEM. Az egyéni vállalkozó magánszemély, tehát nem jogi személy. Költségelszámolásos egyéni vállalkozói esetén is bizonyos költségeket arányosítani kell, pl. ha a lakása a székhelye. Ha Önnek cége van, melynek ügyvezetője, a cég bérbe veheti a cég ügyvezetőjének lakását mint magánszemélyét. Itt az egyéni vállalkozó és magánszemély ugyanaz, mert maga az egyéni vállalkozó magánszemély nem jogi személy, mint pl. egy cég. Egyébként a fizetendő adó mindenképpen 15 %, mert a 14-% os eho eltörlésre került ingatlan bérbeadás tekintetében, viszont a bevételt költségekkel kell csökkenteni és az így megkapott adóalapot terheli csak Szja előleg.
Bízom benne sikerült segítenem, még akkor is ha örömkeltő a válaszom.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Köszönöm.
Ebben az esetben kiadhatom-e az üzletem egy ingatlanközvetítő cégnek, aki viszont kiadja nekem.
Ebben az esetben a számlát az ingatlanközvetítő cég adná, nem én!

0 pont pont pont

Hát ezért egy így elér fura lenne. Formálisan lehetséges, ha van ingatlan bérbeadásra teáor száma a vállalkozásnak. Viszont én úgy érzem, hogy Ön költséget keres valamilyen formába. Nem ez a legjobb módja, mert egyértelműen úgymondván adóelkerülés miatt joggal való visszaélés esetét húzhatják rá, mert formálisan amit leír lehetséges, de egyértelmű költséggeneráló hatásnak tűnik. Mi a logika abba, hogy kiadja egy n cégnek x összegért és visszabérli tőle y összegért? Egyértelműen az, hogy x-y= z, ahol a z egy haszonkulcs, n cégnek, ami önnél költség. Ez ellentmond a racionális gazdálkodás szabályainak, hiszen amivel több költsége annyival csökkenti az adóalapot. Persze én nem mondom azt se azt hogy tegye, se azt hogy ne, de abba biztos lehet, hogy bele akarnak kötni, ebbe bele tudnak.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Önnek igaza van.
Költséget keresek, de csak legálisan.
Ha nem megy, hát nem.
Köszönöm.

0 pont pont pont

Az ész megáll, és ácsorog....

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Az szja tv. 11. sz. melléklete felsorolja a vállalkozóként elszámolható költségeket. Javaslom, hogy ezt a felsorolást olvassa végig és abból keresse meg, milyen költségeket számol el.
üdvözlettel Varga Anikó

0 pont pont pont

A vállalkozói szja mértéke 9 százalék, ami olcsóbb...

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ