Adószámos magánszemély eladás

Jó napot,

Érdeklődni szeretnék, hogy adószámos magánszemélyként végezhetek-e kereskedelmi tevékenységet? Illetve jogosult vagyok-e nagykereskedésből továbbértékesítés céljából vásárolni?
Jelen esetben használt ruha értékesítésről lenne szó, amelyet "Facebookon" szeretnék értékesíteni az első időszakban, mivel ezáltal elkerülhetőek lennének a saját webáruházzal járó kiadások, illetve tesztelhető lenne a tevékenység életképessége. Amennyiben rendszeressé válnának az eladások, lehetséges egyéni vállalkozóként folytatni a tevékenységet?
Továbbá, olyan kérdésem lenne még, hogy adószámos magánszemélyként üzemeltethetek-e webáruházat?

Válaszát előre is köszönöm!
Sebestyén Lilla

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Érdeklődő!
A válaszom egyértelmű NEM! Az adószámos magánszemély alkalomszerűen végez bevételszerző tevékenység, egy kereskedő viszont rendszeresen, ami vállalkozási formához kötött.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Erre a kérdésre sajnos nem lehet egyértelmű választ adni. Nincs sem jogszabály, sem állásfoglalás, sem felsorolás de még egy egyszerűsített lista sem, ami segítene eldönteni azt, hogy milyen tevékenység végezhető adószámos magánszemélykét.

Az egyéni vállalkozói tevékenység végzésének feltétele az üzletszerűség, amely fogalmába beletartoznak a rendszeresség, a nyereség- és vagyonszerzési cél, a saját kockázatvállalás kifejezések is. Mégis, az adószámos magánszemély kategória is létezik, ezért a gyakorlatban is alkalmazható. Pl. érdemes egy tevékenység elkezdésekor mérlegelni ezt a formát, amikor még csak tapogatózik az ember és nem feltétlenül sikerül majd nyereséget termelnie, vagy kevésbé lesz rendszeres a tevékenysége, illetve ha a felelősségvállalása sem lehet teljes körű. Magyarul elvileg én nem látom annak akadályát, hogy adószámos magánszemélyként gazsasági tevékenységet végezzen. Ám, hogy kereskedelmi tevékenység is végezhető adószámos magánszemélyként, arra sajnos nemmel kell válaszolnom.

Az már más kérdés, hogy egyedül fogja-e tudni saját magának adminisztrálni. Anélkül, hogy tudná mik a teendői, kötelezettségei, stb. adószámos magánszemélyként, nem javaslom, hogy saját maga adminisztrálja/könyvelje a dolgait.

Továbbá javaslom elolvasni ezt:
https://ado1szazalek.com/articles/files/ingo_ertekesites_tajekoztato_internetre.pdf

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ