Gyermeknevelési támogatás mellett egyéni vállalkozás kiváltása

Gyermeknevelési támogatásban részesülő hölgy szeretne egyéni vállalkozást indítani. Használt ruhával kereskedne, alanyi mentességet választana. Viszont lenne egy alkalmazottja, akit egyszerűsített munkavállalóként jelentene be, de teljesen más tevékenységre (mutatványos, sürgős). Az volna a kérdésem, hogy az anyának így is meg marad a járulékfizetési mentessége?

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Kérdező!

GYET-es egyéni vállalkozó (adózás SZJA szerint) járulékmenes, ha nincs vállalkozói jövedelem kivétje, ez eddig rendben van.

De: az egyéni vállalkozói tevékenység alapvetően személyes közreműködésre épül, a segítők/benne közreműködők egyik lehetséges jogviszonya az alkalmi foglalkoztatás.

Egy egyszerű példával megvilágítva: Ha egyéni vállalkozást indítok, mint balettáncos, nem fogok hozzá felvenni egy kazánkovácsot alkalmi munkavállalóként. (Előre is elnézést kérek az említett foglalkozások művelőitől.)

Összegezve: nem érzem jogszerűnek, akkor sem ha sürgős.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

0 pont pont pont

Köszönöm a választ, nekem is ez a véleményem.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ