Külföldi használt cikk

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi problémában szeretnék segítséget kérni:
Használt cikk kereskedéssel foglalkozok, mind külföldiről (Angliából), mind belföldről származó árukat értékesítések. Külföldről milyen bizonylat fogadható el? Mert többször is kértem számlát, de mindig csak nyugtát kaptam Angliában. Tudom, hogy ez nekem nem elfogadható, de nem tudtam megértetni velük, hogy milyen típusú bizonylatra is van nekem szükségem. Kiegészítésként kisadózó vagyok. Alanyi áfa mentes, és közösségi adószámom még nincs, mert a 2,5 millió Ft-ot (10.000 euro) nem éri el az EU-s beszerzés.

Mit tegyek ebben az esetben? Írjak emailt nekik, melyben elmagyarázom még egyszer, mire is van szükségem, hátha megértik? Vagy van esetleg egyéb módja is, ami megoldást jelenthet?

Magyarországi magánszemélytől történő vásárlás esetén minden esetben adásvételi szerződésre van szükség a két fél között, vagy van más elfogadható nyomtatvány is?

Köszönöm előre is a segítséget!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!
Magánszemélytől ingóságot attól vásárol akitől szeretne. Belföldön éves szinten 600.000 Ft.-ig adómentes. Külön kell választani a magánszemélyt az egyéni vállalkozótól még akkor is ha sokszor ez nehéz.
Amennyiben vállalkozói minőségben -független az adózási módtól, hogy katás vagy szja-s, közösségi ügylethez közösségi adószámmal kell rendelkeznie, arról nem is beszélek, hogy nyugta alapján áfa-bevallás és levonásba helyezés nem megoldható. Ön belföldre adómentes csak, közösségi ügylethez fordított áfá-s szabályok érvényesek. Ebből mindig sok a bonyodalom így hát nagyon egyszerű javaslatom van: Aki nem érti, hogy miről van szó, azzal nem érdemes foglalkozni. Váltson közösségi adószámot és keressen megfelelő partnert aki érti, mert Önre függetlenül, hogy a partner érti vagy sem és függetlenül attól, hogy melyek a kinti és közösségi jogszabályok, a magyar adó jogszabályok vonatkoznak.

Üdvözlettel:

Mart László

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben az angol jogszabályok szerint az a bizonylat, amit kap megfelel az ottani szabályoknak, akkor Ön is használhatja számlaként. Magánszemélytől adásvételi szerződés szükséges. Amennyiben nincs közösségi adószáma, akkor 10.000 EUR termékbeszerzésig nem is kell, ahogy Ön is írta, ebben az esetben az angol áfá-val növelt értéket kell megfizetnie a partnerének. Ha lesz közösségi adószáma, akkor az ügylet fordított adózású lesz. Ez azt jelenti, hogy a beszerzései után Magyarországon kell megfizetnie az áfá-t, mivel alanyi adómentes és ebből következően áfa levonási joga nincs. Nem tudom milyen volumenű az értékesítése, de lehet hogy a jövőben érdemes lenne elgondolkodni a használtcikkekre alkalmazható különbözeti adózáson.

1 pont pont pont

Kedves János!

Az előttem válaszoló Kft-nek van igaza, közösségi adószámot nem kell kérnie 10.000.-euro éves beszerzés alatt, mert alanyi mentesként havi áfa, és 60-as adatszolgáltatást kell küldenie. És az áfabevallás nem az értékesítéseire vonatkozik alanyi mentesként, hanem arra, hogy közösségi ügyleteknél az áfa meg legyen fizetve. De ha viszonteladóként tagállamból használt ingósággal kereskedik, különbözeti áfa szerinti adózás vonatkozik önre, és akkor már kellene a közösségi adószám, és egy könyvelő, mert ebben az esetben is lehet olyan beszerzése is, ami kereskedelmi partnerétől függően egyenes adózású, nem különbözeti. Ha vevőként feltünteti a közösségi adószámát, a viszonteladó is máshogy állítja ki önnek a számlát.

Üdvözlettel: Nagy Erika

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ