KATA-s vállakozás?

Jó napot! A kérdésem az lenne, hogy itthonról szeretnék 2 cégnek bedolgozni, műszaki terveket készíteni. A gond, hogy az egyik cég angol telephelyű. Ilyen esetben melyik vállakozásba tudom jobban beleilleszteni a külföldre számlázást? Költségelszámolás nem lesz, úgy tűnik, így a KATA tűnik célszerűnek.
Köszönöm

0 pont pont pont

4 válasz

A Katás egyéni vállalkozási forma is tökéletesen megfelel a célnak.

1 pont pont pont

Kedves Anett!
Választhatja a KATA szerinti adózást, ez nem zárja ki a külföldre történő számlázást.
Viszont ennek a tevékenységnek ÁFA bevallási vonzata is lesz, ezért feltétlenül javaslom, hogy keressen fel egy könyvelőt, aki havonta tudja intézni a bevallásait!

Üdvözlettel
Kis Nikolett

2 pont pont pont

Kedves Kérdező!
A Kata az áfa-bevallási és fizetés kötelezettségen nem váltja ki. Amennyiben uniós országnak értékesít szolgáltatás, minden hónapban áfa-bevallást kell benyújtani, az értékesített szolgáltatás adó nélkül számított értékéről és közösségi A60-as bevallás is be kell nyújtani. Fordított áfá-s számlát kell kiállítani, mindeközben belföldre megmaradhat az adómentes státusz.
Amennyiben EU-us kívüli országnak nyújt szolgáltatás akkor áfa törvény hatályon kívüli számlát kell kiállítani de áfa-bevallási kötelezettségi mint adatszolgáltatási kötelezettségi szintén megmarad.
Javaslom elkerülni a közösségi és harmadik országbeli beszerzéseket, mert ezek után Önnek kell fizetni az áfát, mert Ön is fordított áfás számlát fogadhat csak be és kötelező kiváltani a közösségi adószámot is.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Köszönöm szépen a válaszokat. Mindenképpen terveztem könyvelőt felkeresni, de legalább van egy kis rálátásom merre induljak el.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ