Élelmiszerlánc-felügyeleti díj könyvelése

Tisztelt Szakértők!

Hogyan, milyen időszakra kell könyvelni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat?

0 pont pont pont

2 válasz

A számviteli elismert teljesítés alapján a teljesítési időszakra kötelezettségként, a pénzfogalmi megvalósulás esetén a bankszámlával szemben.
Alapbizonylata legyen!

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Az élelmiszerlánc felügyeleti díjat elektronikusan kell bevallani a NÉBIH erre kialakított felületén minden év május 31-i határidővel ami külön regisztrációhoz kötött. A bevallás alapján megállapított díjat két egyenlő részletben kell befizetni tárgyév július 31-ig, illetve tárgyévet követő év január 31-ig. A felügyeleti díj alapja az előző naptári évi értékesítés nettó árbevétele. Tehát pl. a 2018. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallási alapja a 2017-es naptári évi felügyeleti díj köteles tevékenységből származó nettó árbevétel volt. A két egyenlő részletben megfizetendő díjról a rendszer két db fizetési értesítőt készít automatikusan, amely pdf. formában letölthető. Fizetési határidő mindkettőn különböző: a fent említett két határidő. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat a könyvelésben - mint jogszabályon alapuló hatósági díjat - az anyagjellegű ráfordításokon belül lévő egyéb szolgáltatások között kell kimutatni. A felügyeleti díj a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közhatalmi tevékenységével kapcsolatos bevétel, mely nem minősül gazdasági tevékenységnek a törvény 7.§-a szerint, így számla kibocsátási kötelezettség nem áll fenn. A felügyeleti díj elszámolását a bevallásból letölthető FIZETÉSI ÉRTESÍTŐ (bizonylat) alapján kell elvégezni.

Üdvözlettel:
Valastyán Ilona
Contador Plusz Kft.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ