Adószámos magánszemély vagy egyéni vállalkozó leszázalékoltként?

Tisztelt Könyvelők!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: feleségem leszázalékolt, "kereset kiegészítésképpen" kézműves tárgyakat szeretne készíteni, és piacon értékesíteni (havonta nem nagy mennyiségről van szó, meg mivel kezelések is vannak, meg fizikálisan sem bír annyit görnyedni az asztal fölött, meg nyilván a terméket el is kell készíteni, idő, így azt is előfordulhat, hogy nem is minden hónapban adna el a piacon).
Azt hallottuk, hogy lehetne adószámos magánszemély vagy egyéni vállalkozó. Tanácstalanok vagyunk hogy neki mi lenne jó/jobb? Azt mondták, hogy mivel nem nagy bevételről van szó, havi szinten (kb. 40 - 50 e Ft), a KATA-t felejtsük el, meg őszintén szólva nekünk havi 50 000 Ft is nagyon sok lenne, szóval bízom benne, hogy van más megoldás, ami anyagilag picit többet hagy a zsebünkben.
Na és ha már az anyagi résznél tartok, lenne egy kérdésem: a következőt mondták még nekünk (kissé hihetetlennek tűnik a mai világban ez a dolog), hogy mivel le van százalékolva, nem kell az állam felé semmit fizetni az eladott termékek után. Ez valóban így van?
Összegezve: szeretnék tájékoztatást kérni, hogy milyen irányba induljunk el, milyen anyagi vonzatai vannak, ha vannak havi szinten vagy éves szinten a lehetőségeknek, van e esetleg bevételkorlát, vagy egyéb más, amire érdemes odafigyelni.

Köszönjük, ha segít valaki!

Szép délutánt/estét!

István

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves István!
Amennyiben a tevékenység nem rendszeres, úgy gondolom, az adószámos magánszemély intézménye járható út lenne.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves László!
Köszönöm válaszát!
Az a kérdésem lenne még, akár Önhöz, akár valamely Kollégájához, hogy van e esetleg valami bevétel/jövedelemhatár, ameddig nem kell adót fizetni, vagy ha 10000 Ft bevétel/jövedelem van, az után is kell adót fizetni? Valami 600 000 Ft-os értékhatárt is emlegettek. Összességében biztos nem érné el az éves bevétel ezt a határt.
Köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves István!

Adószámos magánszemélyként, a bevételt a tevékenység érdekében felmerült költségekkel kell csökkenteni (tehát le kell könyvelni mint a bevételt, mint a költségeket) és az így megkapott adóalap a jövedelem, melyet Szja előleg terhel, melyet tárgy negyedévenként kell megfizetni a tárgy negyedévet követő hónap 20. napjáig. Amennyiben az Szja előleg összege nem éri el a 10.000 Ft.-ot, nem kell megfizetni, hanem göngyölíteni kell a következő előlegfizetési időszakra.
A 600.000 Ft. adómentes értékhatár az egy éven belüli ingóság értékesítésére vonatkozik. Pl. ha Ön eladja egy bútorát, vagy műszaki cikkét stb. A jövedelemszerzési céllal végzett ideiglenes termékértékesítés meglátásom szerint nem ez a kategória, hiszen itt nem arról van szó, hogy eleve valamilyen meglévő tárgyi eszközétől szeretne megválni, hanem arról, hogy eleve azzal a céllal hozza létre a terméket, hogy jövedelemre szeret tegyen. A jogkövető magatartás szerintem az adószám kiváltása lenne.

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ