Egyéni vállalkozás

A kérdésem a következő lenne:
A Webes ügysegédem elindítottam egyéni vállalkozásomat, ott megkaptam az adószámot, statisztikai számjelet stb.
A kérdésem az lenne, hogy kiakartam tölteni a 18T101-es nyomtatványt viszont az egyik tevékenységem 478901 egyéb áruk piaci kiskereskedelmi és ezt kötelező bejelentem a jegyző felé a nyomtatványon kéri a működési engedély számát. Ha jól értem csak akkor fogom tudni beadni a nyomtatványt ha megvan az engedély száma?
Illetve milyen nyomtatványokat kötelező még megtennem, hogy ne kapjak bírságot?
Az Iparkamara felé megtettem bejelentést, a számlaszám készítése folyamatban van.

Előre is köszönök minden segítséget

0 pont pont pont

5 válasz

Tisztelt Gabriella!

A 18T101 nyomtatványt egyből küldje be, akkor is ha nem ír bele engedély számot. A jegyző felé tett bejelentésnél, ha nem üzlethelyisége lesz, amihez működési engedély kell, akkor ezzel a teáor számmal az engedélyhez nem kötött tevékenység bejelentése kell csak, aminek az eljárási költsége legutóbb 3000.-/ tevékenység. De ez azt jelenti, hogy az előtt kellene megtenni, mielőtt valóban ezt a fajta tevékenységet fogja végezni, és erről számlát is kiállít. Sokan vannak, akik több tevékenységet vesznek fel a vállalkozásukba, de akkor van szükség megfelelni pl: szakképzettséghez kötöttségnek, telephelyengedélynek, stb, ha ezt a gazdasági tevékenységet valóban elvégzik, és számláznak utána.
Még a székhely szerinti helyi önkormányzathoz kell iparűzési adó alá egy bejelentőt elküldeni, és ha főfoglalkozású lesz, nem árt az oep felé egy regisztrációs űrlapot beküldeni, hogy elektronikusan is tudjon intézkedni.

Üdvözlettel: Nagy Erika

1 pont pont pont

Köszönöm a választ!Fő állás mellett csinálom. A nyomtatvány kitöltésénél elbizonytalanodtam mert ha beírtam az adószámot az is baj volt neki. Más nyomtatványt NAV-nak nem is kell beküldeni?

0 pont pont pont

Bejelentőket, csak ha változás lesz.

0 pont pont pont

Kedves Gabriella!
Az egyéni vállalkozónak a 18T101E jelű nyomtatványt kell használnia.
Önnek a NAV felé mást nem kell egyenlőre bejelentenie.
Helyi iparűzési adóbejelentkezést kell megcsinálnia.
Havonta kell küldenie saját maga után az 58-as nyomtatványt.
Ha áfás akkor havonta áfabevallást is be kell adnia.
Illetve a NY jelű nyilatkozatot a 08-as és 01-es nyomtatványokra illetve azok adattartamára érdemes beadni. Így a havi járulékbevallások nullásan történő beadásától kiméli meg magát.
Egyébként érdemes lenne Önnek is felkeresnie egy könyvelőt. A "csináld magad" nem mindig a helyes út!
Felgyői Könyvelőiroda

1 pont pont pont

Kedves Érdeklődő!
Az előttem szóló kollégát annyival egészíteném ki, hogy főállás mellett, ha nem vesz ki kivétet a vállalkozásból akkor az 58-cas mehet nullás adattartalommal is. Amennyiben vesz fel jövedelmet a helyes adattartalommal kell kitölteni, viszont ha legalább heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozik akkor nincs a szochónál 112,5 %-os és az eü. járulékoknál 150 %-os felszorzás. A tényleges jövedelem után kell megfizetni a közterheket.
Egyet értek a kollégával, célszerű szakemberre bízni ezen feladatok ellátását, nem éri meg ezen spórolni, arról nem is beszélve, hogy maga a könyvelési díj is adóalapot csökkent, hiszen költségként elszámolható.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ