Albérlet

Egy 130000 Ft-os albérleti díj után járó adó mennyi ? És ha egy X személy nem fizette be utánunk, mi a hivatalos eljárás a személy ellen?

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Kérdező!

Ön a bérlő, vagy a bérbeadó? A bérlő és a bérbeadó magánszemély, vagy vállalkozás? Melyik évet érinti a kérdése?

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Az X személy bérleti díj bevétele önálló tevékenységből származó bevétel amiből a jövedelmet a bevétel 90%-ában, vagy a tételes költségei levonásával határozza meg. A jövedelem után 15% SZJA fizetési kötelezettség terheli. (Negyedévente adóelőleg fizetés és az éves SZJA bevallásban elszámolás.)

Amennyiben Önök magánszemélyként fizették a bérleti díjat, a bérbeadónak önadózás keretei közt kell rendeznie az adóelőleget és az adót. Ellenkező esetben (ha egyéni vagy társas vállalkozó a bérbevevő) akkor kifizetőként le kell vonnia az adóelőleget a díjból, bevallani, befizetni, adatot szolgáltatni ezekről a bérbeadó felé is (hogy jogkövető állampolgárként be tudja tenni az SZJA bevallásába.)

A hivatalos eljárást nem értem. A bérbeadó által esetleg bevallani elmulasztott jövedelem szja-ját önöktől nem kérheti a NAV. Nem tudom, volt-e bérleti szerződésük, kaptak-e átvételi elismervényt a fizetett díjról stb...

Az adóhatóság, amennyiben tudomására jut X magánszemély bevallani elmulasztott adóköteles bevétele, felszólíthatja annak bevallására.

1 pont pont pont

Jó napot ! Én a bérlő lennék eddig 3 hónap telt el a beélet szerződés kötése után. Van minden papirunk. A bérbeadonk magánszemély. Átvételi elismervényt kaptunk de nem számlát csak egy nyomtatottan írott papírt hogy x napon kifizetunk a havi albérleti dijjat . De ténylegesen 3 honap ott tartozkodásrol és kifizetésröl van szó ami nem túl kevés ahhoz hogy a tulajdonos adibevallasahoz?

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Fenti esetben a bérbeadót terheli az adóbevallás, adófizetési kötelezettség nem pedig Önt.

Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Mivel magánszemély a bérbeadó, nem köteles számlát kiállítani, hacsak nem váltott ki adószámot. Egyéb esetben az ún. számviteli bizonylat is teljesen elegendő és hivatalos.
Ennyiből nem lehet megállapítani, hogy a bérbeadó befizette-e vagy sem az szja-(előlege)t.
Önöknek mint bérlőknek ebből semmilyen problémája nem származhat.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ