Önellenőrzés

Kedves Szakértők!

10 éve dolgozom egy cégnél, aminek egy könyvelőiroda végzi a könyvelését. Kiderült, hogy van egy veleszületett elváltozásom ami miatt az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosult vagyok. A könyvelőcég ami intézi amúgy az adóbevallásomat azt mondja végezzek 5 évre visszamenőleg önellenörzést, vagy elvégzik nekem de több mint 100 ezer ft-ért. A kérdésem az lenne, hogy nem lenne ezt kötelessége ingyen elvégezni a könyvelőcégnek? Hiszen továbbra is a cég alkalmazásában állok mindössze annyi történt hogy meg lett állapítva visszamenőleg egy változás. A válaszukat előre is köszönöm.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Krisztina!

Az SZJA bevallásainak Önellenőrzése nem feladata a könyvelőcégnek. Az Ön személyes kedvezményeinek igénybevételéről Önnek kell nyilatkoznia. Tehát ne várja el, hogy bárki ingyen ezt elkészítse Önnek.
Bár nem tudom milyen bevallás alá eső jövedelmekkel rendelkezett Ön ezekben az években, de azokhoz úgysem kell hozzányúlni. A munkáért a 100 eFt-ot soknak tartom. Érdemes lenne (lakó- és/vagy munkahelye közelében) felkeresnie ezzel egy másik könyvelőirodát vagy adótanácsadót. Biztos van aki ugyanolyan körültekintéssel, de olcsóbban megcsinálja Önnek az önrevíziókat.
Tisztelettel
Felgyői Könyvelőiroda

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Nem feladata a könyvelőcégnek a visszamenőleges önellenőrzés, amely nem a könyvelő cég esetleges elkönyveléséből adódik. Azonban hétköznapi Szja bevallás önellenőrzésére és az említett összeget magasnak tartom, bár lehet ők ismerik a részleteket és és azzal kalkulálva tettek árajánlatot. Úgy gondolom, hogy célszerű szakemberhez fordulni és adott esetben a szakember munkadíját arányba állítani, hogy visszaigényelhető adó összegével.

Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ