KIVÁ-s Kft.

Igaz az, hogy KIVÁ-s Kft.-nek nem kell közzétennie (beadnia) mérlegbeszámolót? Hol találhatunk a kötelező bevallásokról és beszámolók készítéséről előírást?
Köszönettel mindenkinek a válaszért,
Dörök Rudolfné

0 pont pont pont

9 válasz

Kedves Dörök Rudolfné.

A KIVA az egy adózási forma. A Számviteli tv. attól függetlenül előírja a beszámoló közzétételét, hogy egy cég milyen adózási formát választ - nyilván amennyiben a számviteli tv hatály alá (is) tartozik.

4 pont pont pont

Kedves Kérdező!

A KIVA a társaság nyereségére vonatkozó adóztatási forma, a társasági adó helyett. Mivel a jogszabálya nem veszi ki az adóalanyát a számviteli törvény hatálya alól, mint gazdasági társaságra, vonatkozik rá a beszámolókészítési és közzétételi kötelezettség.

Azt, hogy milyen más adónemekben keletkezik adókötelezettsége, a KIVA szintén nem befolyásolja. (kivéve a szakképzési hozzájárulást és a SZOCHO-t.)

3 pont pont pont

Nagyon köszönöm a válaszokat és szeretnék még kérdezni ezzel kapcsolatban. A könyvelő nem adott be beszámolót 2016-ról a cégbíróság felé. Szerinte nem kell! Ezért felfüggesztették az adószámát. Állítólag erről nem tudott a könyvelő sem, mert nem kaptak értesítést... Viszont így nincs levonható ÁFA-ja, mert nem számolhat el költséget. Számlázni viszont számláztak és így keletkezett 5 millió fizetendő ÁFA. Lehetséges ez? Lehet számlázni adószám felfüggesztése mellett?

0 pont pont pont

Adószám törlése mellett nem lehet számlát kibocsátani, és ilyen nincs, hogy egy könyvelő nem tudja, hogy a számviteli törvény hatálya alá tartozó beszámoló elkészítési kötelezettségéről nem tud, vagy "azt hiszi" nem kell beküldeni. A mi szakmánk törvényileg komolyan szabályozott, tehát nem hiszem, hogy aki megfelelő szakképesítéssel és pénzügyminisztérium regisztrációval rendelkezik és szerződésben korrektül vállalja a munkájáért a szakmai felelősséget, hogy ilyet elfelejt. Inkább nem is minősítem a fenti esetet, bizonyára zugkönyvelővel áll szemben. Sajnos és hallottam már olyanról, hogy valakinek nem volt végzettsége és csinálta az ügyfele ügyfélkapujáról a különböző hibától hemzsegő dolgokat számla nélkül, szerződés nélkül komoly összegért.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Több KIVA hatálya alá tartozó céget is könyvelek közöttük a saját könyvelő KFT-met is. Kell beadni beszámolót, mert a számviteli törvény hatálya alá tartozik. Kettős könyvelést vezet. A különbség az, hogy nem a nyereség után fizet társasági adót, hanem a a jóváhagyott osztalék és a tőkeműveletek
eredménye, valamint egyes további módosító tételek egyenlege, növelve a személyi jellegű
kifizetésekkel, de legalább a személyi jellegű kifizetések összege után KIVA-t. A beszámolóban pedig az eredménykimutatásnál a fizetendő adó sorába a társasági adó összege helyett a megállapított KIVA kerül. Sajnos a felfüggesztett adószámról nem küldenek valóban értesítést, de azért ha egy könyvelő folyamatosan foglalkozik egy cég könyvelésével akkor ez észlelhető. Igen, felfüggesztett adószám mellett lehet számlát kibocsátani a jogszabályok betartásával, de az ÁFA nem igényelhető vissza a felfüggesztés ideje alatt. Ha választ egy szakmájának megfelelő tudású könyvelőt, aki képes abban segítséget nyújtani, hogy helyreállítsák a cég adószámát, akkor a felfüggesztés utáni időszakban az ÁFA már visszaigényelhető a cég részéről a felfüggesztett időszakra vonatkozóan is.

Üdvözlettel: Valastyán Ilona

4 pont pont pont

Az adószám felfüggesztés időszakában nem lehetett az adólevonási jogot gyakorolni. Ez azt jelenti, hogy később, amikor már nincs felfüggesztve az adószám, levonásba lehet helyezni azokat az ÁFÁ-kat, amelyeket a felfüggesztés időszakában nem lehetett levonni.

Sipos Enikő

0 pont pont pont

KIVA alany KFT előleg kontírozása

0 pont pont pont

Ez most kérdés vagy válasz?

1 pont pont pont

Felfüggesztés alatt nem végezhet tevékenységet. Az előzőekre meg könyvelő társaim válaszával egyetértek. Keressen gyorsan egy regisztrált mérlegképes könyvelőt.
Az áfa levonással kapcsolatban, ha valakinek valamilyen időszakban nem lehet levonni áfa- t azt később sem lehet levonni.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ