Magántanítás részmunkaidő mellett

Kedves Könyvelők!
Bár volt már több magántanítással kapcsolatos kérdés, amelynek válaszaiból szerintem nagyjából tisztában vagyok a teendőkkel, de szeretnék visszajelzést kapni, hogy mindent jól gondolok-e, illetve lennének további kérdéseim.
Részmunkaidőben (heti 20 órás) tanítok egy középiskolában, valamint alkalmanként megbízási szerződéssel óraadóskodom több OKJ-s képzésben, ahol szaknyelvet tanítok. Ezek mellett szeretnék tanítványokat vállalni (nagyon ritkán fordítani is) abból a nyelvből, amelyből diplomám van, illetve valószínűleg egyéb nyelvekből is, amelyekből felsőfokú nyelvvizsgám van.
Szükséges-e a tevékenység végzéséhez valamilyen engedély, bejelentés?
Adószámos magánszemélyként (ÁFA mentes) szeretném folytatni a tevékenységet, mivel nem lenne belőle annyi bevételem, hogy vállalkozóként megérje. Az okj-s oktatást továbbra is megbízási szerződéssel szeretném végezni, mivel alapvetően magánoktatás lenne az adószámos tevékenység.
Van olyan övjt kategória, amelybe a magántanítás mellett a fordítás is belefér, vagy mindkét tevékenységre külön adószámot kell igényelnem?
Mivel a tevékenység gyakorlatilag nem jár költséggel a bevétel 90%-a után fizetnék 15% szja előleget és 19,5% EHO-t negyedévente. Ezzel kapcsolatban van egyéb szabályozás? Pl. bizonyos havi bevétel felett kell-e egyéb járulékot (pl. szocho) fizetnem? Illetve kell-e egyáltalán EHO-t is fizetnem, ha van (részmunkaidős) munkaviszonyom?
Ha jól tudom, nincs rá egyértelmű szabályozás, de milyen esetben számít a tevékenység rendszeresnek és/vagy üzletszerűnek? Problémát jelent-e ezzel kapcsolatban ha rendszeresen hirdetek internetes apróhirdetésekben ill. magántanár-közvetítő honlapon?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Kérdező!
Amit leírt azt véleményem szerint nem lehet adószámos magánszemélyként végezni. Sajnos ez rendszeres tevékenység és így vállalkozói igazolvány kell hozzá. Értem, hogy a járulék miatt nem biztos, hogy megérné így, de ha a vállalkozás alá bevonja a megbízási jogviszonyos tevékenységet, akkor már lehet, hogy igen. Ezt ki kell számolni.
Az adószámos magánszemély kategória nem erre van kitalálva, nekik csak időnkét van bevételük, ha tanítványokat fogad, az más, rendszeres havi bevételt jelent.
Vállalkozásban vagy KATA 50 ezer/hó, mivel nincs főállású munkaviszony, ha lenne, akkor csak 25 ezer.
Amit kérdezett, arra kellene egy kalkulációt végezni a bevételek ismeretében.
Szívesen állunk rendelkezésére, ha felkeres minket.
üdvözlettel
Lengyel Krisztina

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Annyival egészíteném ki az előttem szóló kolléganőt, hogy adószámos magánszemélyeknél, amennyiben a jövedelem kifizetőtől származik (Kft. Bt. egyéni vállalkozó, iskola, stb.) a kifizetőnek kell számfejtenie a számlát és az ön által adott költségnyilatkozatot követő számfejtés után a nettó összeget adhatják csak oda Önnek.
Ezt sokszor elfelejtik a kifizetők, van is baj belőle bőven. A katázással magam is egyet tudok érteni, persze az első egy két hónapban nyugodtan nekifuthat adószámos magánszemélyként letesztelni a piacot, hogy hogyan alakulnak a bevételek, aztán az adószám megtartásával átalakulhat egyéni vállalkozóvá.

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ