KATÁS E.V. engedélyköteles tevékenység

T.Cím!

Most tervezek KATÁ-s e. vállalkozást indítani.
Alapvetően adminisztratív tevékenységet fogok végezni több cégnek, de könyvelési feladatokat is ellátok majd és a későbbiekben kiterjesztve könyvelést is vállalnék. Képesítésem "képesített könyvelő".
Kérdésem az lenne, hogy a "könyvelő" engedélyköteles tevékenységet felvehetem e úgy, hogy a mérlegképes könyvelői szakképesítéssel rendelkező könyvelő megbízási szerződés keretében végezné a feladatokat?
Vagy csak úgy lehet ilyen tevékenységben működni, ha alkalmazottként van foglalkoztatva?

Köszönöm szépen válaszukat.

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Kolléga!
Jogszabály szerint bárki könyvelhet nettó 10 millió forintos árbevétel alatt. Egyéni vállalkozókat és magánszemélyeket pedig árbevételtől függetlenül korlátlanul. A kettős könnyvitelre kötelezett adóalanyok esetén ha a nettó árbevétel két év viszonylatában, vagy induló vállalkozás esetén a tervezett nettó árbevétel a tárgyévben eléri a 10 millió forintot a megbízó köteles hatósági nyilvántartásba bejegyzett mérlegképes könyvelőt megbízni a beszámoló elkészítésével és az azt alátámasztó főkönyvi keretrendszer kialakításával és főkönyvi könyveléssel. Persze adóhatóság felé elláthatsz képviseletet de beszámolót egymagad nem tudsz beadni. Az már más kérdés, hogy hogy érzi tényleg meg van-e a szaktudása hozzá, hogy csinálja, a papír csak jogosítványt ad, persze "tudást" feltételez, de van arra is példa, hogy valakinek van papírja egy adott tevékenységre, de nem ért hozzá és ellenkező példa is van, hogy nincs papírja, de érti az adott szakmát. Ezt véleményem szerint Önnek kell eldöntenie.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves László,

Köszönöm szépen válaszát, a papír és tudás is rendelkezésre áll, a kérdésem sem feltétlen erre irányult.
A kérdésem továbbra is az, hogy a 10 milliót meghaladó árbevételű cégnél elegendő e ha a hatósági nyilvántartásba bejegyzett mérlegképes könyvelő és az egyéni vállalkozó között megbízási szerződés! van a feladatok (pl. beszámoló elkészítése) ellátására vagy bejelentett alkalmazotti jogviszony szükséges?
Azaz, feltétele e "könyvelő" engedélyköteles tevékenységnek hogy a vállalkozó vagy alkalmazottja legyen bejegyzett könyvelő vagy elegendő megbízni valakit a beszámoló beadására?

Köszönöm szépen.

0 pont pont pont

Kedves Kolléga!

Én azért kicsit jobban utánaérdeklődnék. Önkormányzatok előszeretettel rendelik be ellenőrzésre az egyéni vállalkozókat, hogy a megfelelő szakképesítéssel, engedéllyel rendelkeznek-e, ha nem, azt a tevékenységet töröltethetik. Elméletileg az önkormányzatánál kell tudjanak válaszolni.

1 pont pont pont

Kedves Szilvia,

Olyan számviteli szolgáltatást nyújtó társaság is elláthatja a könyvviteli feladatok irányítását, vezetését, a beszámoló elkészítését, amelynek megbízott tagja, alkalmazottja rendelkezik a szükséges képesítéssel, regisztrált és a szükséges engedéllyel (igazolvánnyal) rendelkezik.
Az egyéni vállalkozó azonban eleget tehet ennek a feltételnek, ha a tevékenységében akár munkavállalóként, akár más jogviszonyban határozatlan időre közreműködik olyan személy, aki a fenti végzettséggel rendelkezik. Ennek a feltételnek folyamatosan meg kell felelni.

Üdv.: Ildikó

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ