KATA egyéni vállalkozó munkabére

Tisztelt Könyvelő!
Az lenne a kérdésem, hogy alanyi adómentes KATA-s egyéni vállalkozónak kell-e fizetést kivennie és ha igen, milyen feltételek szabályok (adózás, stb) vonatkozik rá? Munkaügyes támogatást kap, 3 hónapja indított vállalkozásról van szó.
Köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Nem. A 25E/50E forint kisvállalkozói adó megfizetésével teljesítette közterheit, feltéve, hogy a működés hónapjai szorozva 1 millió forinttal számított keretét nem lépi túl a bevétele. (E felett 40%-os többletadó terheli, amit az éves KATA bevallásban kell rendezni.)

0 pont pont pont

Kedves Millefolium Stratégia Kft!
Köszönöm! Az adózás stb részével tisztában vagyunk, a saját munkabére az ami nem tiszta.

0 pont pont pont

Kedves Krisztina!
Az egyéni vállalkozót három-féle adó terheli. Az egyik a saját munkabére (vállalkozónál vállalkozói kivétnek hívjuk, munkabére az alkalmazottnak van.) után fizetendő 15 %-os Szja előleg ami az összevont adóalap része. A másik adó 9 %-os ami az eredményt terheli. (Bevétel-költség=eredmény), ami ezt követően megmarad az osztalékalap, ami különadózó jövedelemnek minősül és további 15 % Szja-t kell fizetni utána.
A katás egyéni vállalkozó a katá-val az összes előbb említett tételt kiváltja és így mivel a kivétet terhelő szja-t is, valamint a költségei nem befolyásolják az eredményt, az osztalék nem értelmezhető, így a bevételéből annyi kivétet vesz ki amennyit csak akar. Én a katásokat is úgy könyvelem, hogy lekönyvelem a költségeket és a kivétet, mert monitorozni szeretném a jövedelmezőséget, valamint a költségszerkezet, mert csak adatok és tények birtokában lehet megállapíthatni, hogy adott esetben milyen adózási formával jár jobban valaki, át kell-e alakulni, stb. Tény, hogy az adóhivatal irányába nem kötelező a magasabb szintű nyilvántartás vezetése és a saját vállalkozói bér (kivét) kivétként történő könyvelése sem, azonban célszerű szerintem, mert amíg azt látjuk, hogy ennek a összege a magas, akkor megéri katázni, viszont, ha az anyagjellegű és egyéb ráfordítások a nagyobbak, akkor lehet, hogy nem, ehhez pedig nincs mese. Könyvelni kell!
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ