Pilóta oktató elszámolás

Tudna valaki tanácsot adni, hogy pilóta oktatónak milyen jogviszonyt érdemes választani? Ill. mit lehet leköltségelni?

0 pont pont pont

9 válasz

Kedves Edit,

A 8539 TEÁOR kód a nem hivatalos pilóta képzés, a 8532-es TEÁOR pedig a hivatalos pilóta képzést foglalja magába. Úgy látom, hogy egyik tevékenység sem engedélyköteles.
Ha üzletszerűen végzi a gazdasági tevékenységet, akkor minimum egyéni vállalkozói igazolvány szükséges hozzá. Amennyiben

- aki nem rendszeresen vagy üzletszerűen végez tevékenységet,
- nem vállalkozási engedélyhez kötött tevékenység,
- számlát nyugtát állít ki a bevételről, akkor választhatja az adószámos magánszemély kategóriát.

Milyen gyakorisággal végezné a tevékenységet?

Üdvözlettel: Balogh-Karácsonyi Ildikó

1 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Annyit fűznék még hozzá az előttem szóló Kolléga tökéletesen leírt tanácsához, hogy ha a megrendelők esetleg kifizetőnek minősülnek akkor célszerűbb inkább az egyéni vállalkozást választani, ha magánszemélyek akkor akár adószámos magánszemélyként is működhet. FONTOS: az adószámos magánszemély esetén, ha kifizetőnek számláz, akkor a kifizetőnek számfejtési kötelezettsége van, Ön viszont költségnyilatkozatot adhat.
Ha egyéni vállalkozás mellett döntene érdemes megfontolni a KATA lehetőségét, esetleg talán társas vállalkozásba is lehet gondolkodni KIVA adónem alatt. Nagyon sokat lehet spórolni!
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Valaszolok
A munka eleg idenyszeru, ertem ezalatt hogy egyik honapban pl. nyaron mondjuk szamolhatunk 150 ora/ho de telen lehet hogy ez csak 30 ora/ho. Tehat teljesen valtozo. Szamlat a kepzoszerv allit ki a tanulo fele, Ö mint oktato a leoktatott orak utan fix oradijat kap. Koltsege nincs a repulessel kapcsolatban ( javitas uzemanyag stb ez mind az iskola koltsege ) viszont munkaba jaras koltsege az termeszetesen van. A Kata lehetosege szerintem kizarhato. Ennyi lenne meg amit tudok :) Udv: Edit

0 pont pont pont

Kedves Edit,

Megbízási szerződés keretében nem lehetne a Képzőszervvel leszerződni? Ez is egy megoldás lehet a kifizetésre.

Üdv.: Ildikó

0 pont pont pont

Kedves Ildiko
Ebben az esetben (megbizasi szerzodes ) mint egyenivallakozo menne az adozas, vagy van erre mas adozasi tipus? Mert arra gondoltam hogy ez a kevesbe foglalkoztatottabb honapokban, (mivel ez egy eleg idojaras fuggo tevekenyseg,) nem tul kifizetodo.
udv: Edit

0 pont pont pont

Kedves Edit,

A megbízási szerződéshez nem kell egyéni vállalkozói igazolvány, a két fél között megkötött megbízási szerződéssel jön létre a jogviszony.
Önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, a megbízott költséget számolhat el a tevékenységgel kapcsolatban.
Költséghányad alkalmazásával 10% lesz a költség. Tételes költségelszámolással pedig maximum a bevétel 50%-ig számlával igazoltan lehet elszámolni költséget.
Biztosítási jogviszony nem áll fenn, amennyiben a megbízási díj nem éri el a mindenkori minimálbér összegének 30%-át. Azt tudni kell, hogy ebben az esetben 15% személyi jövedelemadó kerül levonásra a megbízottól és a megbízó megfizeti a 19,5% szociális hozzájárulási adót és 1,5%-os szakképzési hozzájárulást.
Amennyiben a megbízási díj meghaladja a minimálbér 30%-át, abban az esetben a megbízottól levonásra kerül a 10%-os nyugdíjjárulék és 7%-os egészségbiztosítási járulék is.
Ha valaki nyugdíjas saját jogon, akkor 15%-os személyi jövedelemadó és 4%-os természetbeni egészségbiztosítási hozzájárulást és 10%-os nyugdíjjárulékot vonnak tőle, de nem kell megfizetni a 3%-os pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és 1,5%-os szakképzési hozzájárulást sem.
Üdv.: Ildikó

1 pont pont pont

Kedves Ildiko!
Ez megfelelo lenne.
Tehat ha jol ertem akkor amelyik honapban eleri a minimalber 30 % akkor az alapjan lehet adozni amikor nem akkor az alapjan? Vagy valasztani kell belole es minden honapban azt alkalmazni?
Es meg egy kerdes? A minimalber melyik fajtaja tekintheto kiindulasnak?
udv> Edit

0 pont pont pont

Kedves Edit,

A megbízási díjat mindig a minimálbérhez kell nézni nem a garantált bérminimumhoz. 2018-ban a minimálbér 138.000 Ft.
A megbízási jogviszony esetében a megbízott kötelezettséget vállal egy konkrét körülhatárolt ügy ellátására, amely egy konkrét feladat egyszeri vagy folyamatos ellátására vonatkozik. Figyelni kell viszont arra, hogy nehogy folyamatos megbízási jogviszony jöjjön létre, mert félő, hogy akkor munkaviszonynak minősítik.
A megbízási jogviszony keretében munkát végző személyek biztosítását havonta kell elbírálni, és a biztosítási kötelezettség elbírálásánál az ugyanannál a foglalkoztatónál a naptári hónapban elért járulékalapot képező jövedelmeket össze kell számítani.

Üdv.: Ildikó

0 pont pont pont

Kedves Ildikó.
Értem. És mi minősül folyamatos megbízásnak?
Ez a megoldás jo lenne feltéve ha tényleg nem lesz belőle munkaviszony. 😁
Üdv. Edit

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ