GYED/GYES mellett gyermekjóga oktatás

Tisztelt Könyvelők!

Cím szerinti tevékenység végzéséhez keresem a legideálisabb adózási módot. Eleinte általában heti maximum 2 alkalommal, várhatóan minimális, havi szinten néhány tízezer forintos bevétel mellett. Költségként terembérleti díj és néhány tárgyi eszköz beszerzésének eseti díja merülhet fel.

Szíves válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Berki-Tóth Emese

0 pont pont pont

11 válasz

Kedves Érdeklődő!
Amennyiben eseti jellegű tevékenységként végezné és a szolgáltatás igénybe vevői magánszemélyek javasolható az adószámos magánszemély intézménye.

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Emese,

Ki lehet adószámos magánszemély:

- aki nem rendszeresen vagy üzletszerűen végez tevékenységet,
- nem vállalkozási engedélyhez kötött tevékenység,
- számlát nyugtát állít ki a bevételről.

Gazdasági tevékenységnek valamely tevékenység üzletszerű, illetve tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása minősül, amennyiben az ellenérték elérésére irányul vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.

Mivel a 8851-es TEÁOR kód, Sport, szabadidős képzés nem minősül engedélyköteles tevékenységnek, így a tevékenység végezhető lenne, adószámos magánszemélyként.

Viszont az adószámos magánszemély csak eseti jelleggel végezhet tevékenységet. Véleményem szerint a heti két alkalommal végzett tevékenység már üzletszerű tevékenység végzésnek minősül és minimum egyéni vállalkozói igazolvány szükséges hozzá. Meg kell keresni a legmegfelelőbb adózási módot egyéni vállalkozóként. Amennyiben a NAV ellenőriz, Önnél van a bizonyítási kényszer annak alátámasztására, hogy nem üzletszerűen végzi a tevékenységet.

Üdvözlettel: Balogh-Karácsonyi Ildikó
Adó-Tanoda Bt

0 pont pont pont

Én kezdetben mindenképpen adószámos magánszemély intézményét javasolnám, hiszen így nem kell iparűzési adóval számolni. A kezdetben heti egy két alkalommal realizálódó minimális bevétel esetén én úgy gondolom, hogy nem rendszeres a tevékenység, hiszen a környezet piaci, semmi garancia nincs arra, hogy a feltételezés bejön. Én úgy gondolom, hogy ha két hónapig csinálja csak, mert utána egy hónapig mondjuk bevétel sincs, már sem rendszeres. Az üzletszerűség természetesen fennáll, hiszen jövedelemszerzési céllal csinálja. A hangsúly a rendszerességen van: Mi a rendszeres? Havi folyamatos munkavégzés, aki a hónap szinte minden napján végzi az egyéni vállalkozás működtetését, vagy a heti két alkalomszerű? Bármilyen furán is hangzik egyetlen egy egyértelmű iránymutatás nincs arra vonatkozóan sem a NAV-tól, sem más szervtől, hogy mikortól rendszeres. Én adószámos magánszemélyként oktattam három hónapig folyamatosan, de ez régen volt, mégsem volt a tevékenység rendszeres, mert nem lehetett előre meghatározni, hogy majd a negyedik hónapra is kapok-e majd megbízást és mivel nem kaptam, nem is lett a tevékenység rendszeres. Szerintem itt a szándék a lényeg ha nagyon nehéz eldöntetni, hogy rendszeres vagy nem. Ezt Ön dönti el, hiszen elvégre a gyerkőc miatt nem is ér rá elvileg rendszeres tevékenységet végezni. Persze ha tevékenység rendszeressé válik, akkor át kell alakulni egyéni vállalkozóvá, magam is támogatom az ötletet, elsősorban más okok miatt mint a Kolléganő által felvetett, egyébként teljes valós probléma (mi a rendszeres és mi nem?) ez pedig az, hogy ha a számlát a Tbj. szerinti kifizetőnek minősülő szervezetnek adja, akkor az adóelőleg megállapítási és járulék levonási kötelezettség a kifizetőt terheli és sokszor elmulasztják a számlák számfejtését, úgy kezelik, mintha egyéni vállalkozó lenne a megbízott. Egyébként itt a kezdetben én nem gondolom, hogy a NAV bármilyen ellenőrzési szándékkal megkeresné Önt, hiszen a piaci kockázattal ők is tisztába vannak és még adóbevallást sem adott be az önálló tevékenységből származó jövedelemről. A bizonyítási tehet kétségen kívül Önön van, de nyugodtan belevághat mert veszíteni való nincs, ha lesz bevétel adózik, ha nem lesz nem adózik, persze a bevallás sorait ki kell tudni tölteni és könyvviteli nyilvántartásokat is vezetni kell. Egyébként én is azt mondom, ha beindul az üzlet azonnal alakuljon át! Az évből hátralévő kis időben letesztelhető, hogyan alakul a fogyasztóképes kereslet, hogyan reagál a piac.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Nem rendszeres a tevékenység, ha egy évben egyszer-kétszer végzem azt. Abban az esetben, ha egy héten kétszer végzem az adott tevékenységet, véleményem szerint az már rendszeresnek mondható. Való igaz, hogy semmilyen jogszabály nem határozza meg a rendszeresség fogalmát de én inkább óvatosan állnék a témához. A NAV nem attól vizsgál, hogy a bevallást beküldtem-e vagy sem, már az adószám kiadástól kezdve vizsgálhatja az adott magánszemélyt, vállalkozást, hiszen a nyilvántartásában szerepelnek az adatai. Több esetem is volt ezzel kapcsolatban.
Üzletszerű gazdasági tevékenység például az, ha a magánszemély abból a célból vásárol meg egy rossz állapotban lévő lakást, hogy azt felújítás után (az abba való beköltözés nélkül) jelentős haszonnal továbbadjon. Eseti jellegű ugyan, mégis üzletszerűnek minősíthető.
Ugyanakkor nem tekinthető üzletszerűnek az az eset, ha a magánszemély a családi körülményeiben bekövetkezett változások (pl. a gyerekszám megnövekedése, idős szülőkkel való összeköltözés, haláleset stb.) miatt akár egy adóéven belül is többszörös lakásváltást hajt végre.
Hozzátenném, az egyéni vállalkozást is lehet szüneteltetni.

0 pont pont pont

Kedves Kolléganő és Tisztelt Kérdező!
Én pontosan emiatt szoktam mondani, mivel az adószámos magánszemély is nyereség elérése miatt működteti tevékenységét és haszonszerzés végett, valamint önálló tevékenységnek minősül, hasonlít a vállalkozási tevékenységhez. Nagyon nehéz pontosan leírni, hogy mikortól üzletszerű. Ha két hétig folyamatosan csinálta, akkor két hétig ugyanis rendszeres volt, de éves szinten alkalomszerű. Nekem erre ennyi a válaszom! Különben az adószámos magánszemélyt, mint jogintézményt a kifizetői hibák miatt én már régen megszüntettem volna, mert az ég világon semmi értelme nincs, mint megbízási díjat számfejteni kell, számla ide oda megy a 08-as. Egyébkét egy jól felkészült könyvelő, vagy adótanácsadó ezt rendszeresség vélelmét semmi perc alatt megdönti egy esetleges NAV ellenőrzési eljáráson, persze kellő érvelés és tények birtokába. Hozzá kell tennem, az utóbbi időben semmilyen negatív tapasztalom nincs a NAV-val, sőt ellenkezőleg. Kimondottan ügyfélcentrikus és segítőkész hozzáállást mutatnak. Nekem inkább a kifizetői mulasztások terén téren vannak negatív tapasztalataim, tény hogy ellenőrizhetnek, de inkább a kifizető felel sem mint a magánszemély. Az egyéni vállalkozói tevékenység is szüneteltethető, de a szünetelés alatt is él az egyéni vállalkozás, így pl. munkanélküli ellátásra nem jogosult az adóalany, míg adószámos magánszemély esetében igen. Tehát mind a kettőnek van előnye és hátránya is tény, mégis úgy gondolom, hogy egy két hónapig tartó adószámos magánszemélyi létet semmi esetre sem lehet rendszeres tevékenységgé nyilvánítani, ha pedig azzá válik, ehhez le kell tesztelni a piacot, akkor át lehet alakulni egyéni vállalkozóvá és máris megtette az adóalany azt a lépést, hogy eleget tett az előírásoknak. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy adószámos magánszemély nem biztosított, viszont járulékfizetési kötelezettsége sincs, valamint nincs egyéb biztosítási jogviszonya az egyéni vállalkozónak, akkor 50.000 Ft. katát minimum meg kell fizetnie vagy a minimálbér utáni járulékokat. Azért ez nem kis összeg egy kezdőnek. Adószámos magánszemélyként csak a bevételből levont költségek után fennmaradó rész után kell szja-t és eho-t fizetni. Persze én magam sem akarok rábeszélni senkit, hogy kinek mi éri meg jobban, vagy minek nagyobb az ellenőrzési kockázata. Bárkit bármikor ellenőrizhet a NAV. Ettől nem is kell félni szerintem ha jogkövetően járunk el. Jönnek ellenőrizzenek, hiszen ők is a csak a dolgukat végzik mint mindenki más.
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Mindenki,

Annyit tennék hozzá a fenti észrevételekkel, érvekkel, ellenérvekkel kapcsolatban, hogy az, hogy ki, mit minek minősít nagyon revizor függő, én inkább mindig óvatosságra intek mindenkit, mert, ahogy fönt is írtam a bizonyítási kényszer azon a személyen lesz akit ellenőriznek. Van Kúria állásfoglalás az ügyben, igaz, hogy ingatlanokkal kapcsolatos és a NAV-nak adtak igazat, a rendszeresség tekintetében. Én nem húzogatnám a macska bajszát, de természetesen majd a kérdező eldönti, hogy mit szeretne.

Ildikó

0 pont pont pont

Kedves Kolléga és Kérdező!

Én úgy gondolom, hogy az a szabályozás már régen nem jó, ahol egy eset elbírálása személyfüggő! Az adott területen elvárható magatartást egyértelműen a jogszabálynak kell tartalmaznia, valamint a magatartás elmulasztásának, vagy pont a bekövetkezésének minősítését és esetleges szankcionálást is. Ha nincs egyértelmű leírás, akkor viszont az alapelvekből kell kiindulni. Még egy egyszerűbb kérdéssel szemléltetve a kérdést. Ha adószámos magánszemély hétfő reggel elkezd egy munkát, mondjuk festményt készít és ezt szerda estig csinálja, akkor három napig rendszeres a tevékenysége, mert mondjuk öt festményt is készít. Utána nincs három hétig megrendelése, majd utána két két hétig megint rendszeres a tevékenység, ugyanakkor havi szinten sem mondható már rendszeresnek, hiszen nem folyamatos. Volt rá példa, hogy adószámos magánszemélyek jelentős összeget gyűjtöttek össze, folyamatosan volt megrendelésük éveken át, persze minden évben volt egy két hét, vagy hónap szünet. Bizonyos bevételt is el kell érni ahhoz, valamint bizonyos időt is el kell tölteni ezzel a tevékenységgel, hogy a rendszeresség egyáltalán beálljon. Nem hiszem, hogy az elején pont egy adószámos magánszemélyt ellenőriznének, hiszen egész egyszerűen a NAV is kockázat elemzés alapján indítja az ellenőrzéseket, valamint a behajtható bírság mértéke nem áll arányban az elvégzendő ellenőrzési munka mértékével, tehát irracionális döntés lenne a NAV részéről. Az más ha valaki éveken át pl. több millió forintos bevételt szerez és veszi a számlatömböket ezerrel.
Egyébként az adószámos magánszemély problémakör mindig fennáll, ezért én a magam részéről nagyon kevés és ritka esetben szoktam javasolni. Jómagam nem egy ügyet tettem rendbe, sokkal több idő ráfordítással mint amit adott esetben egy egyéni vállalkozóval foglalkozni kell. A kifizetői mulasztások rendszeresek sajnos, sok esetben sokan pedig az se tudják hogy mit jelent adószámos magánszemélynek lenni.
Laci

0 pont pont pont

KEDVES EMESE!

Véleményem szerint nyugodtan vágjon bele ebben az évben, mint adószámos magánszemély, ez a 4-5 hónapban kiderül milyen bevételei lesznek, és 2019.-től egyéni vállalkozást hozzon létre.
Tisztelt Kollégák azaz egyéni vállalkozó, aki szünetelteti vállalkozását és nincs munkaviszonya, regisztrálhat munkanélküliként és ellátásra is jogosult.

Üdvözlettel: Soós Attiláné Andi

0 pont pont pont

Kedves Soós Attiláné Andi és Kérdező!
Nem jogosult álláskeresési járadékra az egyéni vállalkozó, mert maga a nyilvántartásba bejegyzés ténye kizárja ezt, keresőtevékenységként definiálja az egyéni vállalkozót, persze magam sem értek ezzel egyet, hiszen jól tudjuk, hogy szüneteltetés ideje alatt még a társadalombiztosítási jogosultság is szünetel. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján teljesen egyértelmű a tájékoztatás, hogy nem jár semmilyen ellátás annak a személynek aki az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szerepel -függetlenül a szüneteltetés tényétől. A tájékoztató anyaga a következőképpen fogalmaz: "Kereső tevékenységet folytatónak kell tekinteni azt a személyt is,
aki az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szerepel, valamint
aki gazdasági társaság tevékenységében személyes közreműködés vagy mellékszolgáltatás keretében történő munkavégzés útján vesz részt,
illetve aki a társaság vezető tisztségviselője, vagy a társasági szerződésben közreműködési/munkavégzési kötelezettsége/joga fel van tüntetve. Abban az esetben, ha a vállalkozás tevékenysége rövidebb-hosszabb időre szünetel, a vállalkozás az egyéni vállalkozói nyilvántartásban továbbra is szerepel. Így a vállalkozói jogviszony szüneteltetésének idejét is kereső tevékenységnek kell tekinteni. " Ezt nem én mondom, hanem az Állami Foglalkoztatási Szolgálat, valamint -a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. 58 § (5).-bek e) pontja meghatározza a kereső tevékenység fogalmát és ebbe beletartozik az egyéni vállalkozói tevékenység is. Az egyéni vállalkozás maga a bejegyzés tényével jön lére, konstitutív hatállyal. Keresőtevékenység alatt pedig nem regisztráltathatja magán álláskeresőként senki és ellátásra nem jogosult.
Mart László

0 pont pont pont

Kedves László

Tapasztalatból tudom, hogy azaz egyéni aki egyéni vállalkozását szünetelteti járadékra jogosult.

Andi

0 pont pont pont

Kedves Andi!
Nem tudom, hogy csinálod, elbizonytalanítottál, fel is hívtam őket és azt mondták teljesen helytelen a gyakorlat, a felvett támogatást vissza kell fizetni. Hív fel kérlek az Állami Foglalkoztatási Szolgálatot, de a törvényből is egyértelműen ezt olvasom ki, hogy nem jár támogatás, valamint az írásbeli tájékoztatás is így szól, valamint szóban is elmondják. Persze lehet hogy a Te ügyfeledet nem nézték, hogy éppen ev. akkor viszont talán jobb is csendben maradni, öt év alatt úgy is elévül.
Laci

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ