Teljesítés

Május 3-án kiállítottam egy díjbekérőt, amit június utolsó napjaiban fizettek ki. A kifizetés napján június 28-án ki is lett állítva a számla (automatikusan a fizetést követően). A számlán a díjbekérő teljesítési határideje szerepel azaz május 2. A teljesítés és a számla kiállításának dátuma között majd két hónap telt el. A könyvelőm az kéri ezt a számlát sztornózzam le -a már kifizetett számlát- és állítsak ki új számlát. Ezt követően utaljam vissza a pénzt és az új számlára ismételten fizessék ki a visszautalt pénzt.
Megjegyzés: A kedves ügyfél egy notórius nemfizető. Tehát ha visszautalom jó eséllyel bottal üthetem a nyomát.
Szerintem aggályos az egész, mert egy olyan számlát kéne törölnöm amit már kiegyenlítettek, és ha visszautalom erősen kételkedem benne hogy valaha is viszontlátom valaha is ezt az összeget.
Mit kéne tennem, mert a könyvelő megoldása egy percig sem nyeret el tetszésem.

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Tamás!

A díjbekérő nem adóügyi bizonylat, azaz nincsenek számlázási szabályok, ez egyfajta emlékeztető, hogy a vevőnek fizetnie kell, és nem is könyveli a könyvelő. Ennél teljesítési dátumra nincs szükség. Ahogy azonban bejön pénz, innen már vannak szabályok.
Tisztázni kellene, hogy milyen jellegű tevékenységet számlázott, egyszeri, vagy folyamatos teljesítésűt. Mert vannak főszabályok, és kivételek a teljesítési dátumnál. Ebben az esetben előlegről nem is beszélünk, hiszen nem állított ki előlegszámlát, hanem egyből számlát, és a teljesítéstől számított ésszerű határidőben is benne lehet. De a teljesítési idő az áfa fizetéssel esik egyben, ezért a könyvelőjének valószínűleg a probléma, hogy az Ön áfabevallását önrevízióznia kell. A teljesítési időnek az adó szempontjából van jelentősége, mert a fizetendő adót vagy a számla kézhezvételekor, vagy a fizetéskor, vagy a teljesítést követő hónap tizenötödik napján kell megállapítani( amelyik a leghamarabbi).
De ettől függetlenül nehogy visszautalja egy notórius nem fizetőnek a a már teljesített ügyletért járó összeget. Kiállíthat egy helyesbítő, vagy javító számlát is, ami a számlán a teljesítési időpontot korrigálja, hiszen az összeg, vevő, nem változik, a teljesítési idő pedig a számla kiállítási idővel is megegyezhet.
Üdvözlettel:
Nagy Erika /Nerkal 2001Bt/

2 pont pont pont

Akkor a számlázz.hu hibás algoritmussal dolgozik. A díjbekérőt nem is tudom kiállítani úgy, hogy teljesítési dátumot nem töltöm ki. Ha meg írtam rá dátumot, akkor az lesz a számla teljesítési dátuma. Ergó helyből önrevízióra küld a program.
Köszönöm a szakszerű, de ember által emészthető válaszát.

0 pont pont pont

Kedves Tamás!

Véleményem szerint mindenképpen meg kellene vizsgálni a szerződést is, amelyben megállapodtak a megbízójával. Kikötötték-e tényleges (sztv szerinti) teljesítés időpontját - magyarul megállapodtak-e abban, hogy Ön mikor fog teljesíteni a megbízója felé? Ehhez képest mikor történt meg a tényleges teljesítés? Illetve a tényleges teljesítéshez képest mikor írták jóvá a teljesítése ellenértékét a bankszámláján. Ezeket is mind figyelembe kellene venni és természetesen azt is, amit az előttem szóló kolléga is írt: időszakos elszámolású (pongyolán fogalmazva: folyamatos) ügyletről beszélünk-e vagy sem. Mivel a "díjbekérő" nem számviteli bizonylat, így az azon szereplő teljesítési dátumnak aligha van bármilyen jelentősége. Ám ha ebből állít ki számlát, véleményem szerint a "szamlazz.hu" van annyira rugalmas (ha ezt beállította), hogy a tényleges vagy az ÁFA tv szerinti teljesítési dátumot megváltoztassa a számlája kiállításakor.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ