Egyéni vállalkozó bankszámla

Kedves olvasók!
Kér kérdéssel fordulok Önökhöz.
1., Érdeklődni szeretnék, hogy kisadózó, alanyi áfa mentes egyéni vállalkozó, vállalkozásához használhatja a napi szinten használt, "személyes/családi" bankszámláját?
2., Másik kérdésem a munkaviszonytól való elhatárolással kapcsolatos.
Kisadózó, alanyi áfa mentes egyéni vállalkozó kizárólag egy kft. részére állít ki számlát, azonban ennek célja nem munkaviszony leplezése, az egyéni vállalkozónak van heti 40 órában bejelentett munkahelye. A NAV által kiadott tájékoztatóban felsorolt 7 körülmény közül 4 illik az adott egyéni vállalkozóra, nevezetesen:
- A megrendelő kft. nem adhat utasítást a tevékenység módjára vonatkozóan
- A tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll (nincsen kifejezetten helye a munkavégzésnek, de ha meg kell jelölni, akkor az egyéni vállalkozó lakása)
- A tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket nem a megrendelő bocsátja a kisadózó rendelkezésére.
- A tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.

A NAV tájékoztatója szerint a munkaviszony leplezésére vonatkozó vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha a 7 körülmény közül egynél több megvalósul. Fenti egyéni vállalkozó esetében 4 körülmény is megvalósul, azonban a kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy egy esetleges ellenőrzés során ezek milyen módon bizonyíthatóak? Az egyéni vállalkozó és a megrendelő kft. között fennálló szerződésben elég a fenti pontokra kitérni? Milyen módon ellenőrzi ezt a hatóság? Van valakinek ezzel kapcsolatos tapasztalata?

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves István!
Az alanyi adómentes egyéni vállalkozásoknak még nem kötelező pénzforgalmi számlát nyitni, tervben volt, de még nem változott az art ezen rendelkezése.
A munkaviszony leplezés vélelmének megdöntésére pedig bőven megfelel a felsorolt 4 kritérium, de figyelni kell, hogy mi van a szerződésben. Nekem eddig még nem volt tapasztalatom, hogy emiatt elmarasztaltak volna katást, de előfordulhat, akár más jellegű ellenőrzés kapcsán, akár a megbízó cégnél is.
Üdvözlettel:
Nagy Erika /Nerkal 2001 Bt./

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ