Egyéni vállalkozó alkalmazott nélkül '58 és '08 bevallás

Kedves Kollegák!

Én valahol elvesztem a rendeletek erdejében, vagy a NAV .......

Évek óta küldöm be az adott ügyfelem havi '58-as bevallásait. Most egy hitelfelvételhez adóigazolást kellett kérni és a legnagyobb meglepetésemre előíerták '08 és '01 bevallások otólagos beküldését. Természetesen mindkettőt 0-ás adattartalommal.

Következtetésem: E.v.-nek is be kell adni év elején a "NY" nyomtatványt. Ha nem adta be, akkor bátran lehet pótolni az elmaradt bevallásokat?

Ezt melyik Tv hányas paragrafusa mondja ki?

Köszönöm

0 pont pont pont

8 válasz

Kedves Annamária!

A NAV által rendszeresített bevallások törvényi háttere csupán annyi, hogy az ART. felhatalmazza a NAV-ot, hogy az egyes adónemek bevallásához nyomtatványokat rendszeresítsen, és azokat hnlapján közzé tegye.
A bevallások kitöltési útmutatójának elején mindig megtalálható a "kötelezettek köre".
Véleményem szerint 01-es bevallást minden egyéni vállalkozónak legalább évente (bevallási gyakoriságtól függően) be kell adnia. A 08-as bevallást viszont csak abban za esetben kell beadnia, ha alkalmazottja van, vagy olyan kifizetést teljesít, ahol kifizetőként adólevonási kötelezettsége van (pl. bérleti díj), vagyis kifizetőnek minősül (ART. 178.§). Egyéb esetben még nem találkoztam ilyen óhajjal a NAV részéről :)
Pótolni a bevallásokat az elévülési időn belül bármikor lehet.

Üdvözlettel:Kiszély Éva

0 pont pont pont

Sajnos az adóigazoláshoz is kellenek a nullás ...08-as bevallások. Évek óta kéri a NAV. Akkor is, ha nincs semmi jelenteni való rajta. :(

0 pont pont pont

Kedves Mónika!

Köszönöm. Ennél az ügyfelemnél azóta is kérik a '08-at. Ez nem gond, bemegy majdnem magától.

De úgye sehol nincs az előírva, hogy egy vállalkozónak a havi '58 mellett '08 és év végen '01 vagy "NY" bevallást be kell küldeni?

0 pont pont pont

Kedves Éva!

Nincs alkalmazottja egyik ügyfeleknek sem.

Oké, beadom a "NY"-t, de én erről a változásról nem hallottam, erről nem tudok. Még a NAV se szólt érte, pedig van egy pár egyéni vállalkozóm.

0 pont pont pont

Sziasztok!
Tudok küldeni nekem 6havi nav bevallás ebev nyugtával 1908as at mert kéne de könyvelő nem tudja hogy mi az?

0 pont pont pont

Kedves Kitti!

6 havi visszamenőleges '08-as bevallást szeretne készíttetni valakivel, úgy, hogy a Könyvelője nem tud róla?
Részemről nem vállalom.

Üdvözlettel

Annamária

0 pont pont pont

Kedves Kitti!
Mióta a NAV készíti az adóbevallás tervezetet, azóta kötelező a 08-as és 58-as bevallások beadása havonta, ha az 0-ás is. A 01-est is kötelező beadni, de a 01-ről és a 08-ról lehet NY-esen nyilatkozni minden év február 12-ig, az 58-as bevallást viszont kötelező havonta beadni a nem nyugdíjasoknál, még ha 0-s is. Társas vállalkozásoknál pedig a 08-at is kötelező beadni, nem lehet NY-el kiváltani. Az nagyon szomorú, ha egy könyvelő ezeket az információkat nem tudja, akkor le kellene cserélni.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Én sem tudtam, beismerem, szar könyvelő vagyok. De sajnos nem is ismerek olyat, aki ezt tudta, csak a fentebb nyilatkozó Eti. Remélem elvállalja az összes e.v-s ügyfelemet, és a hozzám hasonlókét, mert sajnos sokan vagyunk kontárok.
Marci

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ