KATA-s idegenvezető airbnb/tripadvisor/viator általi munkáinak számlázási bevallási kérdései

Kedves Mindenki!

KATA-s főállású idegenvezetőként több felületen is tudnak hozzám programokat foglalni (airbnb, viator, tripadvisor...) 20% jutalék fejében.
Ebben az esetben KATA-sként a számlát a vevőnek (magánszemély aki az oldalon foglalt) kell kiállítanom a teljes összegről (amennyiért ő foglalt, nem amennyit én kapok)?
Amennyiben igen, akkor a 20% jutalékot (amit a cégek levonnak tőlem) mivel kvázi hirdetési felületet veszek, be kell valljam és áfafizetési kötelezettségem is lesz (a 20% jutalék 27%-ának befizetése áfaként) utána, melyet a következő hónap 20-ig kell befizessek?

Van valakinek ebben releváns tapasztalata?
Amennyiben igen, előre is köszönöm mindenkinek, aki válaszol!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Petra!

Nemes egyszerűsséggel IGEN a válasz. Amennyiben a jutalékot levonó oldal külföldi (más eu-s) székhelyű, úgy az így kapott számlákat Önnek be kell vallania és annak áfa vonzatát a NAV-nak megfizetnie.
Továbbá rendelkeznie kell közösségi adószámmal is!
Úgy gondolom ezzel a feladattal érdemes egy hozzáértő könyvelőt megbíznia.
Tisztelettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Tisztelt Felgyői Könyvelőiroda!

Köszönöm szépen a válaszukat. A Viator és Airbnb is amerikai székhelyű cég (nem eu-s), így a fizető fél amerikai, a kifizetési papírokon amerikai a partner.
Ebben az esetben is kell a jutalék után áfát fizetnem?

Köszönettel,
Petra

0 pont pont pont

Kedves Petra!
Fordított áfás az ügyet, de ugyanakkor áfa törvény hatályán kívüli. A jutalék után áfa fizetési kötelezettség merül fel de összesítő nyilatkozatot nem kell benyújtania. A külföldről származó bevételei után adatokat kell szolgáltatnia.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ